Ziua în care cel mai bun șahist al lumii a fost învins de un calculator

Ziua în care cel mai bun șahist al lumii a fost învins de un calculator

11 mai 1997, data în care campionul mondial la șah, rusul Garry Kasparov, a fost învins de supercomputerul „Deep Blue”.

Un mare maestru, campion mondial la șah, rus de origine armeană-evreiască, Garry Kimovich Kasparov a acceptat, în februarie 1996, să-și măsoare forțele la șah cu un supercomputer fabricat de compania IBM - „Deep Blue” - fabricat exclusiv pentru acest sport al minții. Din cele șase partide desfășurate în Philadelphia, rusul a bifat 4 victorii, iar „Deep Blue” două.

În anul următor, cei de la IBM l-au provocat din nou pe Garry Kasparov să se dueleze cu „Deep Blue”. Supercomputerul fusese îmbunătățit și era capabil să redea pe tabla de șah o medie 200.000.000 de poziții pe secundă (Kasparov doar 3!). „Deep Blue” cântărea 1,4 tone şi era unul dintre cele mai performante calculatoare ale vremii. Beneficia de procesoare P2SC (Power Two Super Chip), în total 256, care lucrau în tandem. Limbajul de programare era „C” şi rula sub sistemul de operare AIX.

Învins din 19 mutări

În mai 1997, marele șahist a fost din nou față-n față cu „Deep Blue”, dar la New York, pentru o bursă de 700.000 de dolari pentru învingător şi de 400.000 pentru învins.

Evenimentul a fost transmis live, pe site-ul IBM, fiind urmărit de milioane de oameni din întreaga lume. Cele șase meciuri s-au defășurat pe perioada a nouă zile, dar rusul nu a reușit să-l învingă pe „Deep Blue” decât în prima partidă. Al doilea meci l-a pierdut, următoarele trei s-au terminat la egalitate, iar „decisivul” i-a revenit lui „Deep Blue”. În ultimul meci, supercomputerul celor de la IBM l-a învins pe Kasparov din doar 19 mutări.

IBM a refuzat revanșa

Fiind uluit de faptul că pierduse în fața unui computer, Garry Kasparov a sugerat că IBM ar fi trișat și a cerut revanșa, dar compania a refuzat și a dezasamblat supercomputerul. Rusul a suspectat chiar și intervenția umană în jocul lui Deep Blue în special în jocul 2 în care a observat inteligență și creativitate. „Am sugerat că au existat lucruri în acest meci care sunt dincolo de puterea mea de înțelegere... Probabil nu există nicio posibilitate să se dovedească faptul că Deep Blue este cel care a făcut sau nu o anumită mutare”, a reacționat Kasparov după înfrângere. De pe urma marelui duel din 1997, IBM „s-a ales” cu 50 de milioane de dolari, bani proveniți doar din publicitate.

Din dorința de a se lupta din nou cu tehnologia, Garry Kasparov a susținut și un meci împotriva lumii pe siteul Microsoft, învingând după o partidă desfășurată timp de patru luni. În 2003, a remizat cu „Deep Junior”, un turneu de șase partide al cărui premiu era de un milion de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News