Evenimentul ZileiPoliticaZiua cea mai lungă pentru Adrian Chesnoiu. Deputații au stabilit data votului pe cererea DNA de ridicare a imunității

Ziua cea mai lungă pentru Adrian Chesnoiu. Deputații au stabilit data votului pe cererea DNA de ridicare a imunității

Ziua cea mai lungă pentru Adrian Chesnoiu. Deputații au stabilit data votului pe cererea DNA de ridicare a imunității
Ministrul demisionar al Agriculturii, Adrian Chesnoiu (PSD), va afla săptămâna viitoare dacă procurorii vor primi permisiunea să-l ancheteze. Camera Deputaților a decis să voteze marți solicitarea DNA de a-i ridica imunitatea. Luni cererea DNA va fi analizată la Comisia Juridică a Camerei. DNA cere ridicarea imunității lui Adrian Chesnoiu pentru a-l ancheta într-un dosar penal pentru abuz în serviciu. El este acuzat că ar fi aranjat mai multe concursuri de angajare în Ministerul Agriculturii.

Biroul permanent din Camera Deputaţilor a decis, joi, 23 iunie, să trimită cererea DNA de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu la Comisia juridică. Deputațiii juriști vor avea la dispoziție aceste zile, până luni, să întocmească raportul cu privire la cererea procurorilor DNA. Iar marți, a fost programat votul pe cererea procurorilor, în ședința săptămânală, din plen.

Procurorul general a transmis Camerei Deputaţilor referatul DNA pentru exercitarea prerogativei de a cere urmărirea penală faţă de Adrian Chesnoiu.

„Sesizarea are în vedere cercetările pentru săvârşirea, în exercitarea funcţiei de ministru, a infracţiunilor de instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite,(…) şi de abuz în serviciu (…) dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (…)”, se precizează în documentul transmis de Parchet.

Totodată, procurorul general a transmis, conform procedurilor prevăzute prin lege, şi copii după cele șase volume ale dosarului de cercetare penală, pentru a fi studiat de parlamentari.

sursa: agrointel.ro

Acuzațiile la adresa lui Adrian Chesnoiu

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii pentru efectuarea urmăririi penale faţă de Adrian Chesnoiu, acuzat de abuz în serviciu. Concret, ministrul PSD este acuzat că intervenit pentru aranjarea unor concursuri de angajare în Minister. Mai mult, el a dispus ca o anumită persoană să fie angajată, deși nu întrunise punctajul necesar pentru a trece concursul.

„De menţionat este faptul că, la intervenţia directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidaţi, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze pe acesta în condiţiile în care nu obţinuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, au arătat procurorii anticorupţie.

În urma solicitării DNA, ministrul Adrian Chesnoiu, a anunţat că se retrage din funcţie şi se autosuspendă din Partidul Social Democrat. De asemenea, el le-a cerut deputaţilor un vot pentru ridicarea imunităţii parlamentare.

Nicolae Ciucă a luat act de demisie

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a luat act de demisia lui Adrian Chesnoiu din funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Guvernul României îşi menţine angajamentele de a asigura standardele de integritate şi profesionalism necesare bunei funcţionări a Executivului”, se arată într-o informare a Guvernului.


Accesează: