Zig-Zag printre gândurile Maestrului. O nouă carte de Ion Cristoiu

Zig-Zag printre gândurile Maestrului. O nouă carte de Ion Cristoiu Zig-zag, carte Ion Cristoiu sursa: EVZ

Zig-Zag printre gândurile Maestrului. O nouă carte de Ion Cristoiu

“Zig-Zag printre gândurile mele”, o lectură captivantă și incitantă în același timp.

Un Zig-Zag prin istorie, literatură, politică. Editura Evenimentul și Capital a lansat o nouă carte semnată de Ion Cristoiu, un amestec intrigant de eseu și proză, care combină meditații filosofice cu însemnări personale. Aducând în prim-plan viața cotidiană confruntată cu idei perene, uneori filosofice, alteori satirice.

Lucrarea, disponibilă în librăriile Cărturești, Eminescu, Papirus, Librarul, Alexandria, și online pe edituradecarte.ro, promite să ofere cititorilor o experiență unică de lectură, plină de revelații culturale și istorice.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Reuşesc să rezist tentației de a mă uita la televizor în neştire, fără a căuta ceva anume, doar aşa, să fac altceva decît să citesc. Aşezat în scaunul incomod care a luat locul fotoliului, iau la mînă caietul negru, pentru a-l da la bătut. Pe măsură ce înaintez în lectura accelerată, redusă la privirea aruncată pe pagină, descopăr c-am renunţat cu vremea la formula amestecului de jurnal și eseu pusă sub genericul Lumea prin care trec. Nu ştiu cum am găsit-o, dar acum, la recapitulare, îmi dau seama că era fericită. Pentru prima oară cineva (eu, adică) face din scris și cítít domeníí ale consemnăríí zílníce. Din motive care-mi scapă, am abandonat-o, întorcîndu-mă la formula clasică a eseului. Ar trebui să revin la amestecul unic de jurnal, proză și eseu. Și am revenit. Sub forma Zig-Zag printre gîndurile mele.” Ion Cristoiu

Cartea explorează teme variate, de la existența unei echipe de fotbal în cadrul Mișcării Legionare până la trădările suferite de Tudor Vladimirescu și Nicolae Ceaușescu. Autorul aduce în discuție aspecte mai puțin cunoscute ale istoriei, precum modalitățile de consum a vinului de către romani sau relația lui Sadoveanu cu femeile măritate, oferind cititorilor o perspectivă nouă asupra acestor subiecte.

Zig-zag printre evenimente istorice

De asemenea, lucrarea se aventurează în analiza unor evenimente istorice controversate, cum ar fi salvarea de către comuniști a unei pelicule cu mareșalul Antonescu, sau tradiția cuceririi în Imperiul Rus. Ion Cristoiu nu se ferește să abordeze subiecte delicate, cum ar fi nudul în perioada interbelică sau comparația între țăranii norvegieni și cei români, demonstrând o măiestrie în a lega istoria de discursul modern.

Printre capitolele care se remarcă prin originalitate se numără și cele care discută despre "Internetul – fast-food-ul gândirii", "Făt-Frumos e român de-al nostru", sau despre modul în care istoria poate fi privită ca o telenovelă veritabilă.

Cristoiu nu evită nici teme mai serioase sau provocatoare, precum rolul lui Horia Sima ca posibil agent sub acoperire, sau impactul dezastruos al unor operațiuni CIA clandestine.

Această nouă carte a lui Ion Cristoiu este, fără îndoială, o lectură obligatorie pentru cei pasionați de istorie, cultura și literatura română, oferind o perspectivă profundă și adesea surprinzătoare asupra evenimentelor și figurilor care au modelat cultura și istoria românească și internațională.

Poate fi achiționată AICI: https://www.edituradecarte.ro/produs/ion-cristoiu-zig-zag-printre-gandurile-mele/

zig-zag carte Cristoiu

Zig-zag, carte Ion Cristoiu sursa: EVZ