Zi decisivă pentru Raed Arafat. Dosarul care ar putea să-l distrugă pe șeful DSU

Zi decisivă pentru Raed Arafat. Dosarul care ar putea să-l distrugă pe șeful DSU Raed Arafat. Sursa foto: Arhiva EVZ

Tribunalul București va decide pe 11 aprilie soarta lui Raed Arafat, în celebrul dosar „ventilatorul”. DNA vrea să îi redeschidă dosarul șefului de la Situații de Urgență. În cazul de față este vorba despre plata în avans a sute de ventilatoare mecanice folosite în secțiile de terapie intensivă, despre care nu se știe dacă au mai ajuns în România.

După șapte termene de judecată, Tribunalul București a decis că în data de 11 aprilie 2022 va da sentința în dosarul ”ventilatorul”. În acest dosar s-a ridicat și o excepție de neconstituționalitate invocată de avocații lui Raed Arafat.

La termenul fixat, judecătorul de caz va decide dacă va dispune redeschiderea dosarului penal care se află la DNA București, și care îl privește pe Raed Arafat, precum și dacă este sau nu de acord ca excepția de neconstituționalotate să fie trimisă la Curtea Constituțională.

Din informații oficiale, dosarul de față a fost înregistrat la Tribunalul București în data de 1 noiembrie 2021, și are ca părți Ministerul Public și Raed Arafat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În spatele coperților stă de fapt o poveste juridică încâlcită, care acum trebuie descâlcită de judecătorul Livia Marinela Popa de la Tribunalul București. Este vorba despre celebrul dosar ”ventilatorul”, în care Statul Român a achitat avansuri de milioane de lei unor firme care nu au mai fost livrate în secțiile de terapie intensivă. DNA a cerut spre finalul anului trecut redeschiderea dosarului care se referă la Raed Arafat.

La acel moment, procurorul de la DNA a decis să claseze dosarul privindu-l pe șeful DSU, dar cu această decizie nu a fost de acord un procuror șef. Din acest motiv s-a ivit un conflict de competență, care acum trebuie soluționat de judecătoarea Popa. Dacă magistratul va decide redeschiderea dosarului, atunci Raed Arafat va fi cercetat penal în continuare. Dacă nu, atunci șeful DSU nu mai trebuie să își facă griji.

Prejudicii de milioane de lei

La baza dosarului de la DNA București, care îl privește pe Raed Arafat stă un raport de control al Curții de Conturi a României care a fost făcut la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care se află în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență.

În acest caz, inspectorii Curții de Conturi vorbesc despre posibile fapte de abuz în serviciu, prejudiciile posibile fiind estimate la peste 15.2 milioane de lei.

Raed Arafat a comentat situația existentă spunând că era vorba despre ventilatoarele folosite în secțiile de terapie intensivă.

„Este vorba despre ventilatoarele care urmau să fie achiziționate de la o firmă din Elveția pe fonduri europene și de la o firmă din Coreea pe fonduri din bugetul de stat. În ambele situații s-au plătit sume de avans în limita prevederilor legale. Avansul pentru cele două firme era să garantăm că urmează să le luăm, fiind o piață volatilă și extrem de lucrat în primele luni ale pandemiei, urmând să se facă plata integral la livrare. Ambele firme au avut probleme în obținerea echipamentelor la timpul care a fost promis de ei pentru că au apărut probleme la nivelul fabricii care livrează echipamentele respective”, a spus Raed Arafat.