UPDATE. Florin Cîțu rămâne șef la senat pentru moment. CCR a amânat o decizie pe contestația USR

UPDATE. Florin Cîțu rămâne șef la senat pentru moment. CCR a amânat o decizie pe contestația USR CCR. Sursa foto: Arhiva EVZ

Judecătorii constituționali decid dacă Florin Cîțu, președintele PNL, va mai rămâne în scaunul de președinte al Senatului.

UPDATE: Curtea Constituţională a României a amânat pentru ziua de 26 ianuarie, o decizie pe sesizarea USR asupra Hotărârii privind revocarea Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului. Până atunci, funcția va fi exercitată în continuare de Florin Cîțu.

Știrea inițială: 

Magistrații Curții Constituționale (CCR) vor analiza, joi, 16 decemhbrie, sesizarea formulată de USR împotriva hotărârii de revocare a fostului președine al Senatului, Anca Dragu, din data de 23 noiembrie. Aceasta a fost înlocuită cu Florin Cîțu, imediat după constituirea coaliției PSD – PNL – UDMR și formarea guvernului condus de Nicolae Ciucă.

Ne puteți urmări și pe Google News

USR a atacat la Curtea Constituţională hotărârea de revocare, invocând mai multe motive. În principal, formaţiunea face referire la faptul că preşedintele Senatului este ales pe durata unui mandat de parlamentar, de 4 ani. Potrivit contestației, revocarea preşedintelui Senatului înainte de expirarea mandatului nu poate fi făcută, decât la iniţiativa exclusivă a grupului parlamentar care i-a susţinut candidature. Iar acest lucru este posibil doar pentru abateri grave în exercitarea funcţiei.

„Schimbarea ulterioară a configuraţiei politice nu poate constitui un temei constituţional al revocării preşedintelui unei Camere parlamentare, deoarece o asemenea configuraţie politică nu rezultă din alegeri (...) ci constituie o majoritate parlamentară creată în afara criteriilor politice rezultate din vot”, se arată în contestația USR.

Sursa foto. EVZ

USR invocă mai multe încălcări ale Constituției

În contestația pe care a depus-o la CCR, cei din USR invocă mai multe motive de neconstituţionalitate. Liderul de grup al senatorilor USR, Radu Mihail, a susţinut că nu poate fi schimbată arhitectura constituţională în funcţie de alianţe politice conjuncturale.

„Dispoziţiile Hotărârii Senatului nr. 131 din 23 noiembrie 2021 privind revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului a doamnei senator Anca Dana Dragu, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1116 din 23 noiembrie 2021, sunt neconstituţionale pentru motive decurgând din corelarea dispoziţiilor art. 64 din Constituţie cu articolele consacrate drepturilor politice şi suveranităţii naţionale. De asemenea, neconstituţionalitatea acesteia derivă din considerentele desprinse din interpretarea sistematică a textelor Constituţiei, referitoare la măsura revocării preşedintelui Senatului”, se arată în textul sesizării.

Sursa foto: EEC-Razvan Valcaneantu

Florin Cîțu riscă să-și piardă scaunul

Potrivit sesizării, revocarea trebuie să cuprindă criterii stricte, să nu se realizeze în mod arbitrar şi aleatoriu, ci cu respectarea dreptului la apărare al persoanei în cauză şi cu respectarea echilibrului între principiul majorităţii parlamentare şi principiul configuraţiei politice.

În funcție de decizia CCR, Florin Cîțu, actualul șef al PNL, ar putea pierde și funcția de președinte la Senat. Aceasta după ce a pierdut guvernarea și poziția de premier.

Dacă sesizarea depusă de USR va fi admisă, Anca Dragu ar putea reveni la conducerea Senatului.