UPDATE. Execuție în Senat! Planul a fost dus la bun sfârșit. Florin Cîțu a fost ales în locul Ancăi Dragu
- Ionel Sclavone
- 23 noiembrie 2021, 12:39
Declanșarea procedurii de revocare a președintelui, Anca Dragu, a fost înscris pe ordinea de zi a Biroului permanent al Senatului.
UPDATE 3: Anca Dragu: „Trebuie să arătăm că prima grijă a acestui nou USL, a acestei coaliții, a fost înlocuirea președintelui Senatului, pentru a asigura o funcție pentru liderii noii coaliții. Nu s-au gândit la cetățean, nu au mărit alocații, pensii, în schimb s-au gândit la funcțiile pentru partid. Și au dat cadou terenul Romexpo către o companie privată.
Anca Dragu, după revocare: „Este o decizie nemotivată”/„Nu s-au gândit la cetățean”
Conform Constituției, funcția aceasta de președinte de Senat și de președinte al Camerei Deputaților este una cu stabilitate și din art. 64 din Constituție, se vede că președinții se aleg pe perioada mandatului Camerelor, adică în cazul de față din 2020 până în 2024. Avem și decizii ale CCR care arată nevoia de stabilitate și continuitate în aceste funcții și stau în manieră de a preveni abuzurile puterii ce se poate coagula în mod conjunctural la nivelul Parlamentului.
Aș cita dintr-o decizie a CCR, care spune că orice reglementare care face posibilă revocarea președintelui Senatului când s-ar realiza majoritatea de voturi suficientă adoptării unei asemenea măsuri, ar fi de natură să creeze o instabilitate instituțională perpetuă. Tocmai de aceea, am văzut în practica recentă că în această funcție de președinte al Senatului au fost și reprezentanți ai partidelor de opoziție - 2004-2008, 2009-2011 și chiar în anul 2020, când majoritatea parlamentară nu a deținut funcția de președinte al Senatului.
Este o decizie nemotivată, nu este o sancțiune juridică, nu este o încălcare, o abatere gravă a Constituției pe care președintele Senatului Anca Dragu să o fi făcut. Acum 16 ani, CCR a declarat neconstituționale articolele din regulament care prevedeau posibilitatea de suspendare, de demitere a președintelui Senatului ca o sancțiune politică sau juridică. În cei 16 ani, aceste două prevederi nu au fost corectate astfel încât rămânem pe textul din Constituție care arată că mandatele celor doi președinți sunt pe perioada mandatelor celor două Camere.
Ca om politic, ai o alegere de făcut - de a menține stabilitatea instituției pe care o conduci sau te retragi în timpul crizei pentru conservarea propriei imagini. În această perioadă de criză, Senatul a fost o instituție de stabilitate, în care s-a livrat stabilitate politică și încredere”.
UPDATE 2: Florin Cîțu a fost ales în funcția de președinte al Senatului. El a fost votat de coaliția PSD - PNL UDMR, majoritară, după ce a fost revocată Anca Dragu (USR).
UPDATE 1: Anca Dragu (USR) a fost revocată de la conducerea Senatului, propunerea de revocare fiind votată de 82 de senatori. Ex-președintele Senatului a declarat în şedinţa de plen în care se dezbătea cererea PNL-PSD şi UDMR de revocare, că ceea ce se întâmplă reprezintă un de putere şi o tentativă de a acapara total o instituţie a statului român. Ea a caracterizat acest demers drept o tiranie a majorităţii.
„Regulile democraţiei spun că minoritatea se supune majorităţii”, a replicat senatorul PNL Daniel Fenechiu.
Pe de altă parte, Alina Gorghiu a spus că Anca Dragu ar fi trebuit să îşi dea demisia, pentru a evita să fie supusă la vot actul de revocare.
Știrea inițială: Parlamentarii noii coaliții de guvernare PSD, PNL, UDMR, intenționează să o înlăture din funcție pe Anca Dragu, pentru a o înlocui cu un reprezentat al liberalilor. Informația a fost confirmată de USR, partid din care face parte actualul președinte al senatorilor, într-un comunicat de presă.
„PSD, PNL şi UDMR vor forţa, tot astăzi, revocarea din funcţia de preşedinte a Ancăi Dragu, demers pe care vor să-l întemeieze pe un Regulament al Senatului cu multe semne de întrebare în ceea ce priveşte neconstituţionalitatea, fapt atestat de Curtea Constituţională încă din anul 2005”, se arată în comunicatul USR.
Alina Gorghiu, despre schimbarea Ancăi Dragu de la șefia Senatului
Reprezentanții coaliției PSD, PNL, UDMR au identificat, însă, mai multe articole din Constituție, regulamentul Senatului și decizii ale Curții Constituționale care le dă posibilitatea să o schimbe pe Anca Dragu. Anunțul a fost făcut de Alina Gorghiu, care a condus ședința Biroului Permanent.
„Vreau să precizez încă de la început că nu este vreo pedeapsă, sancțiune pentru președintele Senatului în funcție. Este o chestiune firească, de normalitate, atunci când se schimbă configurația, majoritatea politică. Este democratic ca acea majoritate să poată să-și desemneze șeful Senatului sau al Camerei Deputaților, dacă este cazul.
Ca atare, am invocat art. 64 din Constituția României, regulamentul Senatului, o decizie foarte importantă a CCR, nr. 601, care spune că atunci când nu există o reglementare la nivelul regulamentului Senatului, pentru că a fost declarată neconstituțională de CCR, se aplică dispozițiile din Constituție. Decizia CCR spune foarte simplu în limba română, că putem face un astfel de demers, fără nicio problemă în lipsa unui regulament, bazându-ne pe jurisprudența Curții și pe art. 64 din Constituție, care ne spune că cei care suntem aleși în Birourile Permanente putem fi revocați de colegii noștri.
De asemenea, avem art. 62 din Constituție, care arată că o majoritate decide și se exprimă prin vot. Astăzi, în fața Plenului - repet, nu dorim să identificăm hibe în activitatea profesională a președintelui Senatului, mi-ar fi plăcut ca grupul USR să înțeleagă că sunt niște principii constituționale pe care trebuie să le respecte, acela al majorității configurației actuale, în acest caz - vom face acest demers. Nu e nicio problemă dacă nu și-a dat demisia, așa ar fi fost elegant”, a declarat Alina Gorghiu.
Cum se face revocarea președintelui Senatului
Potrivit Regulamentului de la Senat, preşedintele acestei camere parlamentare poate fi revocat la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor. Acest lucru este posibil doar în anumite condiții, însă, dacă a încălcat grav sau în mod repetat Constituţia sau Regulamentele Parlamentului.
Procedura de revocare mai poate fi demarată la propunerea a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Acest lucru se poate face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune. Solicitarea se depune la Biroul permanent. Acest organ analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.
Preşedintele Senatului căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau pe cea de plen în care se discuta revocarea sa. Aceasta va fi asigurată de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de Biroul permanent.
Florin Cîțu își dorește locul Ancăi Dragu
Propunerea de revocare este prezentată în plenul Senatului şi supusă votului, secret. Dacă aceasta trece, funcţia de preşedinte devine vacantă şi, imediat, se organizează noi alegeri.
Majoritatea politică a Parlamentului s-a modificat în urma alcătuirii unei noi coaliţii de guvernare PNL-PSD-UDMR. Locul de președinte al Senatului este dorit de șeful PNL, Florin Cîțu, care a pierdut funcția de premier în urma negocierilor cu PSD.
Ședința de plen a Senatului a fost convocată pentru data de marți, 23 noiembrie, începând cu ora 12.00.