Editorialistul Vittorio Feltri scrie: Domină  această obsesie. E corect că vor să le facă toţi, pretind asta pentru a afla care este starea lor de sănătate. Au dreptate absolută, fără discuţie. Nu se prea înţelege bine de ce această foarte cerută examinare nu poate fi făcută de către medicul de bază, acela de familie, sau într-una dintre structurile sanitare private. Fără discuţie aici este vorba că trebuie să plăteşti 50 sau 60 de euro, care în fond este preţul a două-trei pizze, oricum mai mic decât un bilet de intrare pe stadion unde se dispută o partidă de fotbal. E adevărat, există problema săracilor care în Italia or fi – să aruncăm o cifră – 3 sau 4 milioane. Normal că aceştia trebuie să aibă această testare gratis, dar alţi 56 de miloane de conaţionali bănuiesc că au în buzunare ceva mărunţiş pentru a verifica dacă sunt sau nu atinşi de virus.

Aruncăm cu banii pentru a cumpăra toate tâmpeniile de mărfuri şi devenim brusc „constipaţi”

Directorul ziarului continuă: Cine ştie de unde s-a împământenit ideea că oricine, indiferent de venituri, are dreptul să fie consultat gratuit, când nu este corect să interpretăm că sănătatea este ceva public. Sănătatea este a mea, a ta, nu a statului şi e sarcina mea să am grijă de ea. Aruncăm cu banii pentru a cumpăra toate tâmpeniile de mărfuri şi devenim brusc „constipaţi” când e vorba de necesitatea de a scoate din buzunar 60 de euro pentru a fi testaţi, evitând astfel cozi extenuante care înseamnă pierdere de timp, ceea ce înseamnă tot bani (time is money). Telviziunile arată scene  ireale la Roma, la  Milano: cozi de automobile pline de oameni în aşteptarea controlului în nas şi în gât pentru a afla dacă sunt sau nu atinşi de virus. Doar fiindcă acolo testarea e gratuită. Asta nu e just şi nu e civilizat. Testarea presupune o intervenţie a doctorului timp de de circa 5 minute, vorbesc din experienţă. Apoi se eliberează o hârtie portocalie şi la 12 ore se primeşte răspunsul. Asta e tot.

Feltri, necurţător: este foarte corect ca virusul să-l pedepsească sau, mai rău, să-l trimită la cimitir.

Vi se pare o chestiune complicată? Să adoptăm toţi această chestiune simplă şi am terminat cu această poveste. Dacă însă vreunul e atât de zgârcit şi refuză sa cotrobăiască prin portofel şi să scoată o sumă ridicolă, este foarte corect ca virusul să-l pedepsească sau, mai rău, să-l trimită la cimitir. Asta e valabil pentru inconştienţi. Deci acordaţi medicilor care au un cabinet sau lucrează înr-o clinică, oportunitatea să execute râvnita verificare şi nu va fi  niciodată cazul să spuneţi că o aşa sumă vă va duce spre sărăcie sau faliment. În concluzie, aş vrea să  spun acelora care l-au înjurat pe primul ministru Conte că a recomandat folosirea măştii şi în casă, să închidă gura. E arhicunoscut că sursa celor mai multe necazuri omeneşti este familia, chiar şi în sfera virală, fiindcă cea mai mare parte din contagieri s-a întâmplat între pereţii zidurilor domestice. Aşa că înainte de a da mărunt din buze, informaţi-vă! Clar?, scrie în Libero Quotidiano.