Procurorii DNA au ajuns la șpaga de 175.000 de euro luată de primarul PSD din Constanța, Radu Mazăre (45 de ani), și de fratele său, senatorul PSD, Alexandru Mazăre (42 de ani), în timp ce îl anchetau pe milionarul Elan Schwartzenberg (47 de ani). Detaliile apar în referatul prin care anchetatorii au cerut arestarea edilului și a mituitorului, afaceristul israelian Avraham Morgenstern.

Combinația „Liechtenstein”

Elan este cercetat în două dosare penale: preluarea „Realitatea TV” și cel al dispariției lui Codruț Marta, șeful de cabinet al fostului șef al fiscului, Sorin Blejnar. În aceste dosare, procurorii au cerut autorităților din Principatul Liechtenstein ordinele de plată și extrasele conturilor de la LGT Bank deținute de off-shore-ul Melici Management Inc, controlat de Elan. Din analiza acestora a rezultat că societatea a transferat 175.000 de euro către conturile fraților Mazăre, deschise în Israel.

Procurorii DNA spun că Elan a acționat „ca un liant” între mituitor, Avraham Morgenstern, și mituit, Radu Mazăre. În schimbul banilor, primarul Constanței trebuia să favorizeze firma Shapir Structures într-un contract public evaluat la 10 milioane de euro privind Programul de construire locuințe ieftine din Campusul Social „Henri Coandă”. Elan a acționat și ca un garant al afacerii. În conturile firmei sale din Liechtenstein au fost virați banii, până când Shapir Structures a câștigat contractul. „A fost ales Elan Schwartzenberg pentru a facilita transferul banilor întrucât acesta se bucura de încrederea atât a lui Avraham Morgenstern, cât și a lui Radu Mazăre”, au explicat procurorii DNA.

„Lucrez cu contul escrow”

În martie 2012, primarul explica, într-o convorbire telefonică, preferința sa pentru un cont escrow- depozit, care are ca scop protejarea participanților la tranzacții comerciale, în care ridicarea banilor este condiționată de îndeplinirea unor condiții contractuale. „Altceva să-ți spun și cu asta încheiem discuția: escrow! Eu de când am învățat să fac business, am învățat să lucrez cu contul escrow”, îi explica Mazăre lui Elan.

Imediat după ce afacerea a fost „parafată”, Mazăre a început să pună presiune pe funcționarii Primăriei pentru a favoriza firma Shapir Structures SRL. El a fost interceptat cum dădea ordine unui director din subordinea sa. „Dar știi cum trebuie rezolvată? De urgență. Că pă omul ăsta a făcut blocurile fiindcă l-am rugat eu, ca să nu stăm în c…! …Da, el pierde bani, eu pierdeam imagine…”, ordona Mazăre.

„Când vii tu, aia e rezolvată”

Pe data de 1 septembrie 2011, Radu Mazăre a discutat cu Elan Schwartzenberg despre o călătorie în Israel. Procurorii DNA arată că, atunci, frații Mazăre și-au deschis conturile în care s-a virat șpaga lui Avraham Morgenstern.

Elan Schwartzenberg: Neața, Radule ! Te-am urmărit ieri, foarte bun.

Radu Mazăre: Auzi? Ă..păi tu mi-ai și luat biletul de avion ?

Elan: Eu nu m-am ocupat de nimic, s-a ocupat băiatul meu cu păluga …

……

Radu: Mă, nu vorbesc de Egipt, că aia, când vii tu, aia e rezolvată, aia mă decontez la tine…

Elan: A…am înțeles !

Radu: Eu vorbesc de Israel.

Elan: Dincolo ți-am făcut o rezervare a…din, din două rațiuni am făcut-o așa, Radu, ca să înțelegi.

……

Radu: Bine, mă! Bine, O.K.!. Da, tu, tu, tu..și tu mă aștepți acolo ?

Elan: Eu te aștept personal, eu plec cu o zi înainte, că am o altă treabă, te aștept acolo personal, la aeroport…

DNA insistă: „Îl vrem pe Radu Mazăre după gratii pentru 30 de zile”

Procurorii DNA îl vor pe Radu Mazăre și pe Avraham Morgenstern după gratii pentru 30 de zile. Ei au contestat decizia judecătoarei Rodica Cosma care a respins, miercuri seara, propunerea de arestare preventivă. Magistrata este celebră după ce a dat achitare în două dosare mediatizate: fostul ministru al Justiției, Tudor Chiauriu- Poșta Română, fostul deputat PNL, Gigi Becali- în dosarul „Schimburilor de terenuri cu MAPN” și a confirmat neînceperea urmăririi penale în scandalul de plagiat în care a fost implicat premierul României, Victor Ponta (PSD).

După 24 de ore în arest, Mazăre a ieșit zâmbind de după gratii și a povestit cum a dormit în celulă alături de Dan Radu Rușanu, fostul șef al Autorității de Supraveghere Fiscală: „A sforăit de m-a rupt în două”. Problema banilor pe care i-a primit în cont a rezolvat-o rapid. „Eu am împrumutat un cetățean grec, acum 10-12 ani de zile, și creanța pe care o avea grecul către mine a fost preluată de către Elan. El mi-a returnat o parte din ei, chiar fără să mă anunțe”, a spus primarul Constanței.


Chiriașii din cartierul Henri Coandă au ieșit în stradă pentru a-l susține pe Radu Mazăre

Uniți de „combinații” de sute de milioane de euro

Prietenia dintre Radu Mazăre și Elan Schwartzenberg este de notorietate. „Sunt onorat să fiu aici şi vreau să-l cert pe Radu Mazăre care, în ultimii şase ani, m-a prostit să investesc 75 de milioane de euro în Constanţa. Îi mulţumesc că nu a abuzat niciodată de prietenia noastră, chiar dacă aici plătim cea mai mare taxă pe proprietate”, declara Elan în urmă cu trei ani, la lansarea postului Realitatea TV Constanța. Din această afirmație deducem că se știu de cel puțin nouă ani.

În plus, relația dintre cei doi este consemnată și în acte. Astfel, din ultima declarație de avere a lui Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, reiese că acesta deține, în coproprietate, un teren în București, cartierul Băneasa, alături de mai multe personaje interesante. Printre ei îi regăsim pe Radu Mazare, fratele său, Mihai, Elan Schwartzenberg sau pe Lucia Gherarde, mama lui Marian Oprișan.

Alte persoane coproprietare pe teren sunt Geraldina Elena Neagoe, asociata lui Elan Schwartzenberg în mai multe firme, și Ionuț Sorin Barbu, afaceristul „de casă” al Primăriei Constanța. Gabriel Sorin Strutinsky este un alt milionar, prieten cu Radu Mazăre. Toți aceștia urmează să construiască un bloc în Băneasa, fiecăruia revenindu-i un anumit număr de apartamente, în funcție de cota parte deținută.

Elan Schwartzenberg, cel considerat capul răutăților în acest cerc vicios al contractelor oneroase cu statul, a fost văzut ultima oară, în urmă cu trei luni, în Israel.


Intermediarul șpăgilor, Elan Schwartzenberg, alături de asociata și angajata sa, Geraldina Neagoe (mijloc)