Zelenski, vizită la Mikolaiv, în apropierea regiunii Herson, ocupată de ruși. „Preşedintele a inspectat clădirea administraţiei regionale, distrusă în urma unui atac”

Zelenski, vizită la Mikolaiv, în apropierea regiunii Herson, ocupată de ruși. „Preşedintele a inspectat clădirea administraţiei regionale, distrusă în urma unui atac” Sursa: Facebook/ Володимир Зеленський

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat o vizită în orașul Mikolaiv, care multă vreme a fost sub asediul invadatorilor ruși. De altfel, este printre puținele vizite pe care liderul de la Kiev le-a întreprins în afara capitalei Ucrainei, de la începutul invaziei din 24 februarie 2022.

Este pentru prima dată când președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizitează orașul sudic Miikolaiv, de la începutul războiului în Ucraina, în 24 februarie 2022, în puținele sale vizite în afara Kievului.

Volodimir Zelenski vizitează orașul Mikolaiv din sudul Ucrainei

„Preşedintele a inspectat clădirea administraţiei regionale din Mikolaiv, care a fost distrusă în urma unui atac al forţelor ruse”, a transmis biroul de presă al preşedinţiei Ucrainei.

Sursa: Facebook/ Володимир Зеленський

La finele lunii martie 2022, clădirea a fost ținta unei rachete a trupelor ruse, în urma atacului piezându-și viața 37 de persoane. Forțele ruse au luat cu asalt suburbiile orașului Mikolaiv la începutul lunii martie, dar apoi s-au retras înspre sud-estul regiunii, acolo unde continuă să lupte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul Ucrainei medaliază liderii politici locali

Mai mult, biroul de presă al președintelui Zelenski anunță că liderul țării a vizat și un spital din oraș, acordând onoruri edilului Oleksandr Senkevici şi guvernatorului Vitali Kim, pentru curajul de care au dat dovadă, încă de la începutul războiului din Ucraina.

Sursa: Facebook/ Володимир Зеленський

Mikolaiv este un oraș portuaro-industrial al Ucrainei. Acesta număra circa 500.000 de locuitori înainte de 24 februarie și se află în apropiere de regiunea Herson, acum ocupată de forțele ruse. Orașul Mikolaiv rămâne totuși o țintă a rușilor, asta din cauza legăturii cu Odessa, cel mai mare oraș portuar al Ucrainei, scrie Digi 24.

Negocierile de pace s-ar putea relua. Care sunt condițiile Ucrainei

Oficialii din Ucraina intenţionează să reia negocierile de pace cu Federația Rusă până la sfârşitul lunii august 2022, dar numai după ce va desfăşura câteva operaţiuni de contraatac, transmite sâmbătă DPA, citată de Agerpres.

După aceste operațiuni militare, Ucraina se va afla într-o poziţie mai bună pentru a negocia, a declarat sâmbătă negociatorul-şef al Kievului, David Arahamia, într-un interviu pentru postul Voice of America (Vocea Americii).

Trupele ucrainene vor începe mai multe operaţiuni de contraatac, în diferite zone ale țării, a mai declarat David Arahamia, dar fără să ofere mai multe detalii cu privire la acestea.

Negocierile anterioare privind stoparea războiului din Ucraina, eșuate

Negocierile de pace sunt în impas de mai multe luni, în condiţiile în care războiul din Ucraina s-a înteţit. Ultimele convorbiri s-au desfășurat la sfârşitul lui martie 2022, atunci când Kievul a propus organizarea de negocieri la Istanbul, Turcia fiind atunci mediator.

Ucraina propunea, la acea vreme, să renunțe la statutul de candidat la aderarea la NATO, dorință înscrisă în Constituția ucraineană, dar numai în schimbul unor garanţii internaţionale de securitate.