Evenimentul Zilei > International > A fost aleasă NOUA zeiţă Kumari: are 3 ani şi va trăi în IZOLARE până la 12 ani
A fost aleasă NOUA zeiţă Kumari: are 3 ani şi va trăi în IZOLARE până la 12 ani

A fost aleasă NOUA zeiţă Kumari: are 3 ani şi va trăi în IZOLARE până la 12 ani

În Nepal a fost aleasă noua zeiţă Kumari: e vorba de o fetiţă de trei ani. După cum impune tradiţia de mai bine de 500 de ani, zeiţa muritoare este o fetiţă care este venerată de hinduşi şi buddişti. Noua zeiţă este Trisnha Shakya şi este succesoarea celei care a terminat însărcinarea sa, Martina, care a fost prima aleasă din epoca republicană şi care acum a împlinit 12 ani.

Trisnha Shakya a fost prezentată publicului şi fotografilor în braţe la tatăl său în Palatul Kumari Ghar din Katmandu unde va fi închisă în următorii 9 ani cu sporadice apariţii la festivităţile religioase. ''Trisnha Shakya este noua zeiţă. A înlocuit-o pe Martina Shakya, care a împlinit 12 ani'', a relatat agenţiei  EFE.  Uddav Karmacharya, unul din membri comitetului care a ales-o pe noue zeiţă: ''Am ales-o pe Trishna dintre multe alte fetiţe fiindcă harta sa astrală era cea mai adecvată faţă de celelalte'', a explicat el.

Copilele Kumari trebuie să aparţină comunităţii indigene Newar, să aibă o vârstă cuprinsă între doi şi patru ani în perioada alegerii, o hartă astrală adecvată şi o voce limpede. Potrivit tradiţiei, copilele alese ca zeiţe sunt reîncarnarea zeiţei hindu Taleju şi mandatul lor durerază până la împlinirea vârstei de 12 ani, când intră în faza pubertăţii şi în consecinţă trebuie să părăsească templul. De obicei sunt privite ca o atracţie turistică, studiază în complexul unde trăiesc şi pot primi vizitele părinţilor chiar zilnic.

Pentru familia fetiţei, alegerea sa este un motiv de mare mândrie, cu toată izolarea în care va fi obligată să trăiască. ''E un moment de mare mândrie pentru noi. Sunt foarte fericit că fiica mea a fost aleasă zeiţă'',a declarat pentru presă tatăl noii zeiţe, Bijay Ratna Shakya. Sute de persoane au condus procesiunea micuţei cu muzică tradiţională, de la casa sa până la templul Taleju, unde s-a desfăşurat ceremonia de aşezare al noii zeiţe care a întâlnit-o pe fosta zeiţă.  Vechea Kumari, Martina, a fost salutată cu un omagiu de armată şi a fost însoţită la casa unde a trăit cu familia până la alegere, acum 10 ani, titrează presa internaţională.