Zeița de la Hollywood datorită căreia avem WiFi și Bluetooth
- Sabina Popescu
- 7 mai 2022, 12:35
Hedy Lamarr, născută în Austria, a fost cunoscută în anii 1930 și 1940 pentru interpretările sale senzuale de pe marele ecran. Frumusețea sa inegalabilă a făcut-o să fie sursa de inspirație pentru două personaje din desene animate - Albă ca Zăpada și Catwoman - iar în anii 1940, pacienții de chirurgie plastică au solicitat profilul ei mai mult decât oricare altul. Aspectul singur nu a reprezentat singurul lucru atrăgător la zeița de la Hollywood, Hedy Lamarr fiind cea datorită căreia societatea de astăzi se bucură de Wi-Fi și Bluetooth.
A fost odată ca niciodată o americancă australiană, născută în anii 1900, care a captivat întreaga lume cu frumusețea ei fără cusur și aura ei fermecătoare. A crescut și a devenit o întruchipare a frumuseții, chipul său aducând aminte de cel al Albei ca Zăpada. Tânăra nu era atrăgătoare doar datorită aspectelor sale fizice, lucru care s-a remarcat mai târziu în domeniul tehnologiei științifice. Iată povestea senzațională a lui Hedy Lamarr, care are, însă, un sfârșit nefericit.
Hedy Lamarr, frumusețea îndrăzneață a Hollywood-ului
Hedy Lamarr (nume la naștere: Hedwig Eva Maria Kiesler) s-a născut în 1914, la Viena, într-o familie de evrei, și a trăit o copilărie înconjurată de artă și teatru. Era o frumusețe naturală, ceea ce a intrigat-o să participe la concursuri de frumusețe, deși o făcea în secret. Abia la vârsta de 12 ani, Hedy a câștigat primul concurs de frumusețe din Viena, iar la 17 ani, a apărut în primul ei film.
Călătoria spre celebritate a lui Hedy a început când a obținut un post de scenaristă la Sascha-Film. Mai târziu, a obținut un rol minor în primul ei film, în 1930. În timpul orelor de școală, Hedy se răzvrătea în secret împotriva părinților ei, strecurând bilete false pentru a chiuli de la ore și machiindu-se pentru a participa la interviurile pentru filme.
Chiar dacă apariția ei pe ecran a fost scurtă, Hedy a atras mari producători de film dornici să o distribuie în mai multe opere cinematografice. La doi ani de la începerea carierei sale de actriță, Hedy a devenit un centru de atracție în titlurile ziarelor, citând-o ca fiind cea mai frumoasă fată. O poveste de dragoste a fost cea care i-a adus faima internațională.
„Negustorul Morții” și drumul spre bogăție
Un regizor de film ceh, Gustav Machaty, a semnat cu Hedy pentru a juca rolul unei tinere în controversatul său film Ecstasy, în 1932. Rolul lui Hedy presupunea scene nud neîmblânzite, care au stârnit multe controverse. Hedy era, însă, pe drumul spre succes.
În afară de America și Germania, unde s-a spus că filmul era dezgustător, în întreaga Europă a fost creditat ca fiind o operă de artă. Dintre toți admiratorii, toată lumea i-a trimis trandafiri aspirantei la statutul de vedetă pentru a-i aprecia frumusețea captivantă, dar ea i-a respins pe toți. Un bărbat, însă, nu a putut suporta respingerea. În schimb, el s-a impus în viața lui Hedy ca o umbră tulburătoare.
Fritz Mandl era un ungur bogat și un simpatizant fascist. Cu o ambiție nețărmurită, a condus o firmă austriacă de armament în anii 1930, câștigându-și porecla de „Negustorul Morții”. Prin porecla sa, Fritz convingea oamenii să îi îndeplinească dorințele, și așa s-a căsătorit cu cea mai frumoasă fată a vremii.
Părinții lui Hedy nu au avut de ales decât să accepte cicăleala necruțătoare, iar în mai 1933, Hedy era căsătorită cu Fritz Mandl. A fost un drum rapid spre bogăție, dar, treptat, luxul a costat-o libertatea. „Negustorul Morții” a închis-o pe Hedy într-un conac, Villa Fegenberg, la 160 de mile de Viena.
Evadarea dramatică a tinerei spre libertate
Fritz a forțat-o pe Hedy să renunțe la actorie. În realitate, el detesta Ecstasy și a cheltuit milioane de dolari într-o încercare nereușită de a șterge toate copiile existente ale filmului. Era un soț gelos și autoritar, care nu dorea decât să-și păcălească soția trofeu. Dar Hedy încerca, așa cum știa ea mai bine, să-l îndepărteze pe soțul său.
Fie că a cheltuit sume mari pe bijuterii, fie că a expus în grădină, în timpul petrecerilor, scaunele de toaletă sau a simulat o relație cu unul dintre colegii soțului, nu a avut noroc cu nimic. În cele din urmă, în timp ce Fritz era plecat într-o călătorie, Hedy a drogat o servitoare și în cele din urmă a scăpat din conacul blestemat îmbrăcată ca servitoare. S-a mutat în Europa și, ani mai târziu, a divorțat de Mandl.
Viața ca Rapunzel nu a fost în întregime negativă pentru Hedy, cu excepția faptului că a fost închisă tot timpul și nu și-a continuat cariera de actriță. Îi plăcea să discute lucruri tehnice cu prietenii lui Fritz, în special cu inginerii. În mijlocul personalității pline de farmec, oamenii îi trecuseră cu vederea inteligența.
Șase căsnicii eșuate
În copilărie, când Hedy nu se pregătea pentru concursurile de frumusețe, rupea lucruri și le asambla la loc, curioasă să vadă cum funcționează. Viața a luat o turnură mai bună în 1937, când Louis B. Myer, șeful MGM, a decis să o angajeze pentru un film. De atunci încolo, Hedwig Kissler a devenit Hedy Lamarr.
Inițial, fiind o proscrisă, nu a obținut roluri decât în drame exotice, dar apariția sa a șocat publicul. A fost model pentru Albă ca Zăpada de la Disney și, mai târziu, a inspirat banda desenată DC Catwoman. Pe scurt, în ciuda faptului că a jucat doar roluri stereotipice, Hedy a devenit o zeiță vie a epocii.
Cu toate acestea, în afară de înfățișarea ei, nimic din filme nu a fost un succes, ceea ce a făcut-o pe Hedy să se simtă singură în cea mai mare parte a timpului. S-a căsătorit chiar cu șase bărbați și a avut trei copii cu soți diferiți. În tot acest timp, avea câțiva prieteni care o țineau ocupată cu hobby-ul ei preferat în timpul pauzelor de filmare: inventarea de lucruri.
Inteligența din spatele Wi-Fi și Bluetooth
În timp ce stătea în rulota ei între filmări, Hedy își folosea trusa de echipamente de inginerie pentru a reinventa lucruri. Printre proiectele ei se număra o tabletă care putea transforma apa în cola. Inteligența acestei femei pline de farmec a condus-o până în punctul în care a contribuit la cel de-al Doilea Război Mondial.
Împreună cu un prieten, pianistul George Antheil, Hedy s-a gândit cum să oprească urmărirea și bruiajul torpilelor, armele acvatice controlate prin radio. Ei au creat un semnal de salt de frecvență prin dezvoltarea unui dispozitiv asemănător cu o rolă de pian care să treacă de la o frecvență la alta folosind semnale radio. Inițial, armata americană a respins invenția, pentru ca mai târziu, în 1962, să o folosească.
Cu toate acestea, acest sistem secret de comunicare a devenit o componentă fundamentală a sistemelor de comunicare fără fir, inclusiv Wi-Fi și Bluetooth. Din păcate, în ambele cazuri, inventatorii nu au primit niciun credit sau compensație de-a lungul vieții lor.
Sfârșitul tragic la care nimeni nu se aștepta
În 1945, Hedy Lamarr a părăsit MGM și a început să producă filme, dar niciunul nu a fost un succes. Treptat, cariera ei a început să decadă, iar Hedy nu a mai putut să-și susțină cumpărăturile extravagante. A fost arestată de două ori pentru furt - o dată în 1966 și trei decenii mai târziu, în 1991. Ambele acuzații au fost ulterior respinse, potrivit Medium.
Deși vedeta de cinema a primit numeroase scenarii de-a lungul anilor 1950, niciunul nu i-a stârnit interesul, iar cu timpul a început să-și piardă toată faima. În ultimele decenii de viață, Hedy Lamarr și-a petrecut timpul închisă în apartamentul ei din Florida. A evitat să se întâlnească cu cineva în persoană, inclusiv cu copiii ei și a preferat să comunice prin intermediul apelurilor telefonice. Hedy a murit din cauza unei boli de inimă la vârsta de 85 de ani, în 2000.
Pentru contribuția sa la filme, Hedy a fost onorată cu o stea pe Hollywood Walk of Fame în 1960.