Evenimentul Zilei > Economie > Grave probleme de securitate cibernetică. Miliarde de dispozitive sunt afectate din cauza Bluetooth
Grave probleme de securitate cibernetică. Miliarde de dispozitive sunt afectate din cauza Bluetooth

Grave probleme de securitate cibernetică. Miliarde de dispozitive sunt afectate din cauza Bluetooth

Au fost detectate multe vulnerabilități legate de Software-ul Bluetooth, care este folosit de miliarde de dispozitive. Anunțul făcut de specialiștii IT.

Software-ul Bluetooth, care este folosit de o gamă de largă de device-uri, de la smartphone-uri şi laptopuri, la produse IoT şi instalaţii industriale, suferă de mai multe probleme de securitate, unele ignorate de companiile producătoare.

Concluziile la care au ajuns specialiștii în privința vulnerabilităților pe care le are software-ul respectiv

Cercetătorii în domeniul securităţii digitale au descoperit o serie de 16 vulnerabilităţi ale componentelor Bluetooth din chipset-urile folosite de miliarde de dispozitive. Pentru că sunt asemănătoare, acestea au fost clasificate în aceeași gamă, numită BrakTooth. La început, problemele au fost descoperite în 13 chipset-uri folosite de 11 producătorii. Ulterior, s-a constat că acelaşi software, cu aceleaşi vulnerabilităţi, există în alte peste 1.400 de chipset-uri.

Acestea există atât în produse pentru consum, precum telefoane şi laptopuri, dar şi în dispozitive IoT, inclusiv echipamente folosite pentru producţia industrială.

Impactul diferă de la produs la produs şi de la producător la producător. În unele cazuri, dispozitivele pot fi resetate sau blocate de atacatori, în vreme ce în altele aceştia pot prelua controlul de la distanţă al device-urilor vizate.

Producătorii au fost informați în urmă cu trei luni despre aceste probleme de securitate

Vulnerabilităţile sunt făcute public la peste 90 de zile de când le-au fost comunicate producătorilor, pentru a le da acestora timp să vină cu patch-uri de securitate. Din păcate, în ciuda ferestrei mari de timp, nu toţi producătorii au lansat patch-uri. Texas Instruments, unul dintre cei mai mari producători de semiconductori, a anunţat nu va lansa patch-uri pentru aceste probleme, conform news.ro.

Bluetooth este un set de specificații (un standard) pentru o rețea personală (engleză: personal area network, PAN) fără fir (wireless), bazată pe unde radio. Bluetooth mai este cunoscut ca și standardul IEEE 802.15.1. Prin tehnologia Bluetooth se elimină firele și cablurile între dispozitive atât staționare cât și mobile, facilitează atât comunicațiile de date cât și pe cele vocale și oferă posibilitatea implementării unor rețele ad-hoc și a sincronizării între diverse dispozitive.