9, 10 noiembrie

 

Hedy Lamarr și o sticlă de vin. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Pe 9 noiembrie s-au născut Carl Sagan, Ivan Turgheniev, Hedy Lamarr, Lucian Pintilie, Aurel Rău. Pe 10 noiembrie s-au născut Fridrich Schiller, Sir Richard Burton, Ennio Morricone, Roy Scheider, Dan Cristea, Ovidiu Genaru.

În calendarul creştin-ortodox, pe 9 noiembrie, sunt Sfinţii: Claudiu, Castor, Sempronian, Nicostrat, Onisifor, Porfirie şi Nectarie din Eghina, iar pe 10 noiembrie sunt Sfinții: Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu, Cvart și Orest

Tradiţional, în „Kalendar”, pe 9 noiembrie este Poitra lui Arhanghel, începutul altui ciclu al Filipilor de Toamnă, sărbători destinate lupilor.

Cultura lupilor este numai şi numai europeană. Așa cum sălașurile leilor sunt în Asia și Africa. Cu siguranţă, sălaşurile lupilor, triburi ce îşi asumau ascendenţa din strămoşul-lup, erau în Alpi, în Balcani, în Pădurea Neagră şi în general în vasta pădure care însoţea Dunărea. Şi în Nord. Doar câteva popoare din Europa au moştenit sărbătorile lupilor şi se pot numi europeni vechi. Sau au avut înţelepciunea să preia de la antica populaţie europeană, de la dolicocefalii numiţi uneori, fără vreo justificare, hiperboreeni, aceste sărbători totemice, ale strămoşului-lup, ale fratelui-lup.

Suntem lupi! Şi ar trebui să ne mândrim. Sunt forţe, centre de interes care nu văd cu ochi buni această carte de vizită milenară, acestă legătură europeană peste multe, foarte multe milenii. Şi se vrea să uităm tradiţia. Nu se poate! Ne tragem din romanii veniţi din Alba Longa cu mitul Lupoaicei, „mama” lui Romulus şi Remus şi din dacii-lupi ce hauleau ca lupii (la fel ca spartanii) şi aveau 54 de sărbători ale lupilor peste an. Şi aveau steagul cu cap de lup, carte de vizită într-o Europă a lupilor: „NOI, suntem lupii!” Logo mândru, tricolor, al Președinției UE a României.

S-au pierdut din sărbătorile lupilor, acum mai numărăm doar 38. Această ascendenţă „lupească” ne onorează! Hai să lăsăm diferenţele noastre la o parte şi uniţi fiind, să sărim la gâtul celor care nu ne plac pe noi, românii! Că mulţi mai sunt…

 

 

 

 

Povestea lui Hedy Lamarr

Nu o să vă povestesc despre alegerile prezidențiale, nici despre Zidul Berlinului, nici măcar despre cutremurul din 1940, o să vă spun o poveste adevărată, v-am spus-o, poate şi altădată, dar cu siguranţă aţi uitat-o, despre o fată care s-a numit Hedy. Care a fost frumoasă peste poate, îți tăia răsuflarea când o vedeai, dar a fost și de o inteligență ieșită din comun!

Hedy Lamarr pe numele ei adevărat Hedwig Eva Maria Kiesler s-a născut pe 9 noiembrie în anul 1913 sau după alţi autori, în 1914, în Austria, în familia unui bancher respectabil, evreu austriac. O Scorpioancă, dar ce Scorpioancă! La vârsta de 17 ani debutează în teatru, apoi în cinema, în roluri secundare. De o frumuseţe tulburătoare şi de o senzualitate la fel de tulburătoare, ea reuşeşte să scandalizeze Europa dintre cele două războaie prin apariţia complet goala într-un film cehesc, așa zis de artă, ”Ecstasy”.

Familia vrea să pună capăt bârfelor şi o „mărită bine” pe Hedwig Eva Maria cu Friedrich (Fritz) Mendl, unul dintre cei mai bogaţi industriaşi din cartelul armamentelor. Hedy (Hedwig) nu putea să-l sufere pe îndrăgostitul soţ care mai era şi apropiat de cercurile naziste, pe deasupra. Mai mult, Fritz o ţinea pe exploziva femeie aproape numai în casă, încuiată și păzită de o cameristă uriaşă.

Până la urmă, ca în filme, Hedy îşi organizează o evadare, o adoarme cu pastile pe cameristă şi fuge îmbrăcată în uniforma ei cu toate bijuteriile primite, pe ea! Şi, ca să nu plece cu mâna goală ia din biroul soţului mai multe planuri de arme strict secrete. Unele erau utopii teutone dar altele… o să revenim mai târziu!

Hedy, fuge, fuge, fuge şi ajunge direct la Hollywood, via Londra! Hedy credea că nu Germania, ci America va fi stăpâna lumii. A avut dreptate! Acolo, în cetatea filmelor, trece prin patul tuturor regizorilor, producătorilor şi actorilor celebri. Un asemenea talent nu putea fi nesocotit, dacă mai punem la socoteală şi frumuseţea ei… tulburătoare! La o petrecere îi sucește capul lui Charles Boyer, care, apoi, ține morțiș să o distribuie în capodopera ”Algiers” în anul 1938. Filmul are un succes colosal și frumusețea lui Hedy taie răsuflarea spectatorilor. O nouă stea se născuse la Hollywood!

Este distribuită în multe filme şi chiar devine o actriţă foarte bună, până la urmă. Este celebră, admirată, invidiată!  Dar este nemulţumită! Nu şi-a fructificat planurile furate de le Fritz…

Începe al doilea război mondial în Europa. Hedy se duce, în anul 1940, cu o parte dintre planuri, la Pentagon. Este primită foarte bine, dar până la urmă i se spune că armele proiectate de austriac nu valorează nici cât hârtia pe care au fost desenate.

Imediat după acest episod Hedy întâlneşte alt aventurier, pe George Antheil, celebru deja pentru orchestra lui, compusă din elici de avion, clopote şi pianole. ”Le Ballet Mecanique”. Un tip inventiv, peste poate. Pasiunea pentru bani şi invenţii şi iarăşi bani este punctul lor comun, aşa că proaspeţii parteneri de afaceri se apucă să cerceteze şi chiar să perfecţioneze planurile secrete ale lui Fritz rămase şi neprezentate la Pentagon. Biografii lui Hedy notează că evreica austriacă era foarte iscusită și calculată, foarte deșteaptă, nu s-a culcat cu partenerul de afaceri. În business, nu a amestecat plăcutul cu utilul. S-au concentrat asupra unui proiect care i-a atras atenția lui George și el cu o ascendență evreiască. Părea un lucru minor: nu ştiu ce fel de sistem radio pentru ghidarea torpilelor şi a rachetelor.

În decembrie 1940, cei doi au depus o cerere pentru un brevet de invenţie. În august 1942 ei obţin brevetul 2.292.387 “Sistem de comunicări secrete”.  Invenţia, clasată “Top Secret” până în anii ’80,  permitea schimbarea rapidă a frecvenţelor radio pe baza unui cod, sau cartele perforate, aşa numitului “salt în frecvenţă” şi a fost folosită în cel de-al doilea război mondial pentru a evita detectarea ori bruierea torpilelor și rachetelor de către adversari. Şi foarte multe alte aplicaţii militare.

Bingo! Cei doi parteneri se umplu de bani şi de glorie iar invidioşii de la Hollywood mor de necaz!

La începutul anilor ’80, fiind desecretizat dosarul invenţiei lui Hedy, tehnologia a început să fie folosită şi în scopuri civile, ea stând la baza tuturor  sistemelor de telecomunicaţii  de azi, bazate pe “saltul în frecvenţă” – telefonia mobilă, sistemul Wi-Fi, Bluetooth, etc etc. Alte sume enorme de bani intră în buzunarul iscusitei Hedy, fiind singura benficiară a patentului, George Antheil, săvârșindu-se din această viață la 12 februarie 1959.

Dosarul filmelor lui Hedy Lamarr este impresionant. Dar cât de importantă poate să fie contribuţia ei ştiinţifică, tehnologică? Numele ei a fost adăugat, în anul 2014, pe lista prestigioasă și nu prea lungă a National Inventors Hall of Fame. Dar, Hedy încetase din viață la 19 ianuarie 2000, în vârstă de 85 de ani. A trăit suficient de mult ca să vadă că a avut dreptate în deciziile ei.

Datorăm o bună parte a lumii, aşa cum o cunoaştem astăzi, unei femei tulburător de frumoase, nu prea morală, dar, evident, foarte deşteaptă!

Aceasta este adevărată poveste a Hedwig Eva Maria Kiesler aka Hedy Lamarr, aşa cum se găseşte în Biblioteca Cadeţilor de la Quantico.

Sigur, pe net circulă alte poveşti. Întotdeauna pe net circulă altceva decât adevărul. De ce? Pentru că netul este anonim. Pe net nu este lumină niciodată, este tot timpul întuneric. Ori întunericul aduce cu el creaturile nopţii: minciuna, hoţia, falsul şi uzul de fals, ete etc.

Totuşi, netul este bun, pentru că pot să deschid o carte aflată la zece mii de leghe. Sunt multe biblioteci uriaşe virtuale, vezi, de exemplu www.archive.org

Căutaţi cărţi, căutaţi cărţi de referinţă, enciclopedii, monografii, nu fiţi leneşi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, nu vă limitaţi la definiţii de proşti de la Wiki şi postări de tâmpiţi, de pe net.

Cartea, cartea este semnata de cineva, poate are şi poză, are un nume, există o persoană, cu nume și prenume, care şi-a luat răspunderea pentru ceea ce a scris. Apoi există o editură, o mulțime de oameni care au verificat și își iau răspunderi, garantează. În rest, pe net – poate fi opera colectivă a secţiei de nepericuloşi de la Spitalul de nebuni!

 

 

O sticlă de vin

 

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, am spus povestea lui Hedy Lamarr la parastasul ţărănesc făcut de Moşii de Toamna, acum o săptămână. Aici, în Prahova submontană, sunt obiceiuri vechi de când este timpul, timp. Obiceiuri creştineşti vechi, dar şi de ale lupilor, de ale dacilor. Împletite într-un aliaj nepieritor care se numeşte Legea Strămoşească.

După ce preotul îşi face canonul lui în biserică şi citeşte toate pomelnicele, iese din biserică, îmbrăcat ca de liturghie, cu două lumânări în mână şi urmat de un regiment de babe şi copii care cară coşuri grele de pomeni. Merg la un gospodar de seamă al comunei, mereu altul, în fiecare an, care a pregătit multe mese şi scaune, farfurii şi tacâmuri. Şi poate şi ceva de ale gurii, nu mult, poate o ţâră de ţuică de Văleni şi de tulburel. De obicei se strâng aproape o sută de ţărani. Acolo se mănâncă pomenile şi se aduce aminte de unul, sau de altul, săvârşiţi din această viaţă.

Sunt şi eu invitat la aceste mese și anul acesta aflându-se și starețul Cristian, l-au invitat și pe el, este privit de săteni cu o admiraţie temătoare. Ei, şi fiind noi la masă ştiiţi ce mă întreabă preotul, din capul mesei: “Dom’ profesor, le ştiţi pe toate, ia spuneţi-ne şi nouă de ce sticla de vin are 75 de centilitri?” Popa tocmai se burzuluia asupra unei sticle de vin care nu voia în ruptul gâtului să se lepede de dop. Ei, îi întreb eu pe ţărani, voi ce ziceţi?

Unul, care a fost la muncă în Italia, zice că aşa este corect şi sănătos să bea o pereche de oameni, o sticlă de vin de 75 cl, la o masă. Altul, care are o fermă cu bani europeni, zice că este o treabă istorică, de când sticlele se făceau suflând printr-o ţeavă în sticla topită. Atât puteau să sufle sticlarii!

Din fericire ştiam răspunsul, este o problemă de comerţ exterior, disciplină pe care am predat-o de mult, de mult, la ASE. Standardizarea sticlelor de vin la 75 de cl, provine din Franţa secolului XIX. Anglia importa vin franţuzesc, din ce în ce mai mult. Dar, cele două ţări aveau sisteme de unităţi ale lichidelor diferite. Daca Franţa adoptase sistemul metric, Marea Britanie mai păstrase unităţile tradiţionale. Astfel, pentru lichide, pentru vin, măsura britanică era un gallon imperial, adică 4,54609 litri. Britanicii transportau celebrul vin de Bordeaux în butoaie de 225 litri, adică, rotunjit, 50 de galloane. Iar 225 de litri corespund cu 300 de sticle de vin de 75 cl. Ori, 300 este o cifră rotundă, cu care se pot face calcule rapid, de exemplu, încărcătura unei corăbii, decât 225. Aşa s-a ajuns la lanţul de echivalenţă 1 butoi = 50 de galloane = 300 de sticle. Aşa, 1 gallon = 6 sticle. Aşa se face că şi în prezent sticlele de vin de 75 cl sunt vândute în cutii sau navete de 6, sau 12 sticle. Un gallon, sau două galloane!

Ţăranii mei au fost încântaţi, dacă au mai înţeles ceva după vinul tare de Pietroasele, de peste deal, o picătură pentru răposaţi, restul pentru cei vii.

Bun, starețul Cristian voia să ştie neapărat de ce majoritatea declară că mergem pe un drum greşit, după ce tot majoritatea a votat ca să mergem pe drumul ăsta. I-am tras un cot şi nu a mai zis nimic.

 

Cred că o să văd un film cu Heidy Lamarr, ”Ecstasy”, poate altceva, o comedie cu Fernandel, văd eu, netul este bun la distracție, dar nu la educație, sau poate o să mai recit Psalmul 12, știu eu de ce, poate unde mâine, este, în definitiv, o altă zi!

 

 

☼    ♂    ♀               HOROSCOP  9,10 noiembrie 2019

 

BERBEC  Munca considerabilă pe care ai depus-o cu o grijă deosebită, cu multă acurateţe şi cu rapiditatea specifică îşi găseşte răsplata în această perioadă, începând chiar cu acest weekend. O veste sau o întâlnire îţi aduce aminte de un episod nu prea plăcut din trecut. Amintirile dor, uneori, dar constaţi că nu aşa de tare şi reflectezi că şi emoţiile se cicatrizează. Duminică eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să te simţi bine. Duminică seara poţi să te distrezi la un spectacol, concert, film sau la un club pentru ca urmează o nouă săptămână densă de lucru şi trebuie să ai rezervă de bună dispoziţie.

TAUR   Nu tot ce este adevărat este necesar să fie făcut public, ţine minte şi vei evita multe neplăceri şi discuţii care nu te avantajează. Astăzi mai multă discreţie şi de ce nu, puţină viclenie! Ai timp, in sfârşit, în acest weekend să stai de vorba îndelung cu prieteni pe care nu i-ai vazut de mult şi pentru care eşti gata să pui masa.  Poţi face mici schimbări, acasă, scurte vizite, loco, însă nu te aventura să pleci la munte.  Primeşti, poate, ajutorul solicitat de la rude şi prieteni. Sâmbătă nu te împărţi în mai multe direcţii odată. Stabileşte o ordine de priorităţi şi respect-o! Duminică ideile tale sunt constructive şi chiar au un sâmbure de entuziasm şi optimism. În general, trebuie să acorzi mai multă atenţie odihnei, să dormi mai mult!

GEMENI Astăzi eşti vulnerabil la capricii inutile. Atenţie la cumpărăturile de lucruri care nu îţi trebuie, dar te încântă, fie că sunt „drăguţe” fie că sunt „unicat”. Nu pierde timpul şi banii! Complotezi pentru obţinerea de mai multă libertate, să scapi de unele obligaţii casnice, sau de promisiunile făcute într-o relaţie.  Sâmbătă ai ocazia să-ţi îndeplineşti o dorinţă mai veche. Dorinţele tale sunt la fel de legitime ca şi ale celor din jur, ale prietenilor şi familiei. Eşti puţin mai încăpăţânat decăt de obicei, dar asta poate fi şi o dovadă de personalitate. Duminică întâlneşti pe cineva, aproape din întâmplare, ceea ce te face să-ţi aminteşti de lucruri plăcute.

RAC  O parte din zodie se pregăteşte pentru frig, iarnă, ger, zăpadă, full catastrophe, vorba lui Zorba Grecul. Programul tău se tot schimbă, dar nu lăsa treburile importante pentru nimicuri urgente.  Un weekend aglomerat, dar plăcut. În acest weekend te găseşti în postura plăcută nativilor zodiei să se simtă bine şi să fie într-un anturaj favorabil, mai ales dacă că este vorba de o petrecere. Foarte bune rezultate la cumpărături, la piaţă sau supermarket. Depăşeşti planul, la cheltuieli, dar nu ştiu dacă este de bine sau de rău. Sâmbăta îţi este favorabilă, dar nu trebuie să-ţi supraapreciezi forţele. Stai acasă sau învârteşte-te prin apropiere.  Perioada este, de asemenea, favorabilă pe plan emoţional pentru începerea unor proiecte sau relaţii noi, dar numai după ce reflectezi, te gândeşti, măcar un pic. Duminică este dedicată micilor aranjamente în camera, căminul, apartamentul, casa, vila, palatul tău. Unde locuieşti.

LEU O zi mai deosebită, în care tot ceea ce spui poate fi important. Nu te lăsa purtat de vorbe, fii organizat în discurs, adună argumente şi dovezi. Fii generos doar cu cine merită într-adevăr! Totuşi, nu exagera cu activitatea, odihneşte-te! În această perioadă, mai ale sâmbătă, trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci.  Duminică, stelele te favorizeaza in achizitionarea unor obiecte de imbrăcaminte călduroasă de sezon pe care o să le porţi cu placere, pentru că iţi stau bine.

FECIOARĂ Conjunctură favorabilă în domeniul sentimental. Sâmbătă, o zi plină, densă, dar nu neplăcută. Poţi ameliora confortul vieţii zilnice, pentru că eşti într-o stare senină şi în formă bună. Drumurile nu sunt avantajate. Sâmbătă, probabil una sau câteva surprize plăcute. Sufletul tău bun te împinge azi spre facerea de bine şi ajutorarea prietenilor. Este şi aşa bine, dar fii generos cu cine merită. Duminică, norocul iti este prietenul cel mai bun, care te ajuta să treci peste obstacole si dificultaţi fara sa faci prea mult efort. Dar atenţie la ce-ti doresti!

BALANŢĂ   Eşti avantajat de conjunctura astrologică. Cu toate că nu eşti foarte încântat de ceea ce ţi se întâmplă, eforturile făcute până acum încep să-şi arate rezultatele. Continuă pe drumul ales. Atenţie la cumpărături.   Limitează cheltuielile la strictul necesar.  Duminică poate la un film, nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni! Duminică seara se poate să ai de luat o decizie. Atenţie, însă, aparenţele trebuie intotdeauna salvate, este regula jocului pe care trebuie să o respecţi daca vrei să fii apreciat mereu de anturajul tău, de familie, prieteni şi colegi. Şi tu doreşti armonie!

SCORPION  Datele din presă sunt contradictorii. Eşti dezorientat şi de veştile primite de la prietenii din străinătate. Conjunctura zice că nu-i nimic, să continui cu programul tău obişnuit de weekend! Zi favorabilă călătoriilor, mai ales cele scurte. O zi obişnuită de sâmbătă, plată, poate plictisitoare. Sănătatea nu-ţi este afectată, dar este bine să fii prudent, mai ales la frig, la schimbările bruşte de temperatură.  Duminică, posibile schimbări în anturaj şi veşti plăcute de departe.  În registrul mediu spre neinteresant. Nimic foarte important nu pare  că se întâmplă în această perioadă!

SĂGETĂTOR   În acest weekend ai probleme cu cumpărăturile. Adică, cu banii! Tu, însă, ca un centaur isteţ, trebuie să foloseşti cu iscusinţă resursele de la părinţi, fraţi, surori, unchi, mătuşi… Vorbeşte mai puţin şi ascultă mai mult, zâmbeşte – este sâmbătă şi trebuie să te relaxezi. Weekend-ul te ajută să te înţelegeţi mai bine cu cei apropiaţi. O veste te influenţează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă sunt de la televizor.  Nu te repezi imediat ce auzi o intrigă. Uneori, adeseori poate, centaurii cei rapizi, dar nesăbuiţi, ascultă pe primul venit fără să mai verifice. Reflecteaza!

CAPRICORN  Cu toate că ţi-ai programat din timp ziua aceasta pentru cumpărături, ceva neaşteptat, din fericire nu negativ, te face să-ţi schimbi planurile. Seară culturală, la un spectacol bun. O zi placută, bine aspectată. Majoritatea planurilor de viitor, mai ales în viata personală, suferă din cauza întârzierilor produse, probabil, de Saturn. Sâmbătă poţi avansa în rezolvarea problemelor sentimentale. Duminică, din nou ai de ales intre mai multe posibilităţi si ca intotdeauna te pierzi  în analize păguboase şi procese de conştiinţă. Cere un sfat de la Leu sau de la un Geamăn.

VĂRSĂTOR  La cumpărături!  Însă, nu mai fi risipitor, nu mai arunca banii pe o mulţime de lucruri mărunte, dar seducătoare. Fii chibzuit şi cumpăra obiecte importante, mărfuri de bună calitate! Sâmbătă informaţiile contradictorii creează probleme. Configuratia astrologică iţi indică să nu te repezi sa tragi concluzii greşite, să ai suficientă răbdare, pentru ca lucrurile se vor lămuri, ca de la sine. Cu relaţiile sentimentale, cu dragostea stai bine  dar poţi sta şi mai bine dacă eviţi reprosurile şi discuţiile în contradictoriu.  Duminică, lucruri aproape fără importanţă, detalii cotidiene iţi vor arăta că eşti un norocos şi un rasfăţat în cursa vieţii. Pe total, aproximativ doua zile bune.

PEŞTI În acest weekend poţi convinge cu uşurinţă. Dar, evită semnele de foc, pentru că nu vei cădea de acord, în niciun fel, nici asupra fondului, nici asupra formei. Perioadă de culturală şi artă! Vorbeşte, explică, motivează şi poţi avea succes! Magnetismul personal este în creştere. O persoană influentă pentru tine, un „naş” sau un protector din familie, sau din anturajul tau de weekend, Leu sau Vărsător, (zodii de foc sau aer, în general) te va ajuta, probabil sâmbătă.  Este o perioadă splendidă ca să începi proiecte noi, să legi noi prietenii. Nu te lăsa impresionat de ceea ce se discută. Investeşte în relaţii de prietenie şi în dragoste. Dividende garantate!