Zeci de mii de români riscă să rămână fără locuri de muncă. Fenomenul nu poate fi împiedicat. E doar o chestiune de timp
- Sabina Popescu
- 8 noiembrie 2021, 18:55
Procesul digitalizării va genera consecințe serioase asupra pieței muncii. Zeci de mii de oameni riscă să rămână în viitor fără locuri de muncă în contextul în care acestea vor dispărea sau se vor transforma. Multe dintre acțiunile demarate în prezent de resursa umană urmează să fie gestionate de roboți. Iată ce domenii sunt vulnerabile în fața valului tehnologic.
În viitor, multe dintre activitățile prestate anterior de angajați vor fi gestionate de roboți. Casierii vor fi înlocuiți de case de marcat self-pay, în timp ce mâncarea se va servi la fereastră cu drona. Nu este un mit, ci o realitate.
„Aș prefera să zic că joburile nu vor dispărea, ci se vor transforma. În 5-10 ani, cu ajutorul tehnologiei, noi vom fi niște manageri ai unor roboți care ne vor ajuta să facem lucruri pe care le făceam înainte mai eficient și mai eficace”, a declarat directorul de marketing Simona Mincu, în cadrul unei intervenții televizate la Antena3.
Cele mai vulnerabile locuri de muncă
Arhivistul de odată va lua forma analistului de date, care procesează informațiile stocate într-un server. Agentul de publicitate, care se ocupa de distribuirea fizică a pliantelor, va fi înlocuit de agenți de vânzări digital și marketing online. Activitățile inginerilor tehnici de la locul de muncă vor fi preluate de roboți în cadrul procesului numit digital transformation.
Casierii sunt, de asemenea, vulnerabili în fața digitalizării. Meseria acestora va fi practic înlocuită cu case self-pay, unde clienții își vor plăti singuri produsele achiziționate. Curierii vor dispărea și ei în viitor. În Statele Unite ale Americii, activitățile acestora au fost demarate, în cadrul unui studiu-test, de roboți livratori. Mașinăriile au reușit să facă deja peste 2 milioane de livrări.
Digitalizarea va afecta inclusiv șoferii de taxi
Șoferii de taxi vor resimți, la rândul lor, consecințele tehnologizării. În orașe precum Dubai și San Francisco, autoritățile testează deja taxiurile autonome, care nu au nevoie de resursă umană pentru a fi gestionate.
În altă ordine de idei, ultimul an de zile a forțat companiile să-și digitalizeze serviciile și documentele esențiale. E nevoie de o schimbare de paradigmă ca România să accelereze transformarea digitală.
Perioada pe care o traversăm, începând din martie 2020, a schimbat nu doar obiceiurile și preferințele oamenilor, cât și strategiile de afaceri și comportamentele organizațiilor de pretutindeni. Companiile, atât cele din România, cât și la nivel regional și global, au primit cu deschidere noile tehnologii astfel încât să rămână flexibile la schimbările de context din mediul de business.
Cu toate acestea, se ridică în continuare problema nevoii de gestionare a volumelor mari de documente în format hârtie și de asigurare a experienței unitare în ceea ce privește managementul de conținut pentru angajații și clienții lor. România pare că rămâne, din nou, cu un pas în urmă.