Zeci de funcționari publici pregătiți pentru integrarea europeană

Zeci de funcționari publici pregătiți pentru integrarea europeanăUniunea Europeana. Sursa foto: Unsplash

Peste 130 de funcționari publici din Secretariatul Parlamentului au participat la sesiuni de instruire în contextul realizării activităților de integrare europeană, informează serviciul de presă al Legislativului.

Funcționari publici implicați în activități de reprezentare a instituțiilor peste hotare

Panelurile de instruire au vizat aspecte teoretice și practice referitoare la comunicarea și prezentarea publică, screeningul explicativ al legislației europene, precum și la măsurile de asigurare a integrității instituționale.

La cursurile de instruire, desfășurate pe parcursul mai multor zile, au participat funcționari din cadrul diferitor subdiviziuni ale Secretariatului Parlamentului.

Secretarul general al Parlamentului, Tamara Gheorghița, a menționat că, în contextul realizării activităților de integrare europeană, funcționarii publici de conducere și de execuție sunt implicați în diferite activități de reprezentare a instituției la evenimente organizate în țară și peste hotare.

Sursa foto: parlament.md

Sporirea competențelor la acești funcționari publici

„Parlamentul Republicii Moldova devine o instituție de interes pentru alte parlamente naționale. Chiar săptămâna viitoare, vom găzdui vizita unui grup de funcționari din Parlamentul Albaniei.

Dar și funcționarii noștri merg, pentru schimb de experiență și pentru a prezenta realizările obținute de instituția noastră parlamentară, în parlamentele unor țări europene. Din acest considerent, este important să sporim competențele profesionale ale funcționarilor publici”, a subliniat Tamara Gheorghița.

Trainingurile au fost organizate cu suportul Fundației Hanns Seidel – Republica Moldova, Institutului Național Democrat Moldova (NDI), experților Comisiei Europene și al specialiștilor de la Centrul Național Anticorupție. Sesiunile de instruire s-au desfășurat în conformitate cu activitățile incluse în Planul anual de formare și dezvoltare profesională a personalului din cadrul Secretariatului Parlamentului pentru anul 2024.

Amintim că Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană pe 23 iunie 2022, iar pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.