Numărul de bugetari a crescut cu aproape 13.000

Numărul de bugetari a crescut cu aproape 13.000 Sursa foto: dreamstime.com

Numărul de bugetari a crescut cu aproape 13.000, în ciuda anunțatelor decizii de restricționare a angajărilor. Totodată, a crescut și numărul de posturi vacante.

Mai posturi vacante în sistemul bugetar. A crescut și numărul celor ocupate

Planul Guvernului de a restructura aparatul bugetar prin eliminarea posturilor vacante nu a avut efecte semnificative. Termenul limită pentru această inițiativă a fost extins de la 31 decembrie 2023 la 30 iunie 2024. Astfel, doar unele instituții au aplicat măsuri legate de creșterea numărului de posturi vacante.

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Bugetari, posturi ocupate, funcționari

Sursa Foto: Arhiva EVZ

În ultimele luni au fost înregistrate creșteri al posturilor ocupate în sectorul bugetar, însă și numărul de posturi vacante a crescut ușor. De altfel, acestea din urmă intră în categoria celor ar urma să fie desființate în perioada următoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația pe ultimele luni

În prima lună a acestui an, numărul de posturi vacante a atins pragul de 215.296, cu 10.828 mai multe față de luna aprilie a anului trecut. Paradoxal, numărul posturilor ocupate a crescut cu 12.748.

„Din centralizarea raportărilor lunare transmise de ordonatorii principali de credite ai administrației publice centrale și locale, la sfârșitul lunii ianuarie 2024 se înregistra în cadrul instituțiilor și autorităților publice finanțate din bugetul general consolidat, un număr de 1.291.792 de posturi ocupate, respectiv 215.296 de posturi vacante. ”, conform Ministerului Finanțelor.

Angajări la Stat, posturi vacante

Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai multe posturi vacante în sistemul bugetar

Guvernul a adoptat mai multe măsuri legislative pentru menținerea echilibrului bugetar. De asemenea, scopul acestei inițiative a fost și de a limita creșterea cheltuielilor permanente. Una dintre acestea se referă la reducerea presiunii asupra cheltuielilor de personal ale bugetului prin suspendarea ocupării prin concurs a posturilor vacante sau temporar vacante. Cu toate acestea, schimbări majore nu sunt încă vizibile la autorităților și instituțiilor publice.

„În ceea ce privește politica de stabilire a numărului de posturi în anul 2024, este de competența fiecărui ordonator de credite să stabilească numărul maxim de posturi finanțat, astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condițiile legii cu încadrarea în cheltuielile de personal", potrivit Ministerului Finanțelor.

Anul trecut, numărul posturilor ocupate în instituții și autorități publice a crescut cu 13.871.