Zaporojie a rămas fără curent din cauza atacurilor Rusiei. Armata lui Putin a răpit doi angajați de la centrala nucleară

Zaporojie a rămas fără curent din cauza atacurilor Rusiei. Armata lui Putin a răpit doi angajați de la centrala nucleară Sursa foto: Kremlin

Directorul general al AIEA a informat că centrala nucleară ucraineană Zaporojie a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică rămasă. Rusia a răpit doi angajați de la centrală.

Rafael Grossi, directorul genera al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, AIEA, a precizat că, în ciuda pierderii conectivității, centrala primește energie electrică de la rețea printr-un sistem de rezervă. În același timp, experții AIEA care sunt prezenți la Zaporojie au fost informați de membrii personalului de exploatare că linia a fost deconectată în jurul orei locale 4.00 dimineața.

În acest context, centrala de la Zaporojie primește electricitate doar cu ajutorul postului de comutație al unei centrale termice din apropiere. Este vorba de un sistem de rezervă care a fost restabilit săptămâna trecută, a mai adăugat Grossi. Toate cele șase reactoare ale centralei sunt oprite de săptămâni întregi. Totuși, ele au nevoie de o alimentare constantă cu energie electrică pentru a menține răcirea reactoarelor și alte funcții esențiale de siguranță necesare pentru a preveni o topire.

De ce au fost oprite cele șase reactoare de la Zaporojie

Operatorul nuclear național ucrainean, Enerhoatom, a informat că principala cauză a pierderii conexiunii de pe 17 octombrie a fost bombardarea unei substații situate la distanță de centrală. În acest context, compania a mai adăugat că Rusia vizează acum toate substațiile care alimentează centralele nucleare ucrainene cu energie electrică. Cu toate acestea, nu  a existat niciun punct de vedere din partea companiei rusești de stat pentru energie nucleară cu privire la această acuzație.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost a treia oară când conexiunea centralei Zaporojie, la această linie electrică, a fost pierdută în ultimele 10 zile. Grossi a mai subliniat că acest lucru arată „situația fragilă a centralei din punct de vedere energetic în timpul actualului conflict militar din Ucraina”.

Grossi a făcut presiuni pentru stabilirea unei zone de siguranță și securitate în jurul centralei. În acest context, el s-a întâlnit săptămâna trecută cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova. Ulterior, a avut o întrevedere și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev.

Rusia a răpit doi angajași de la Zaporojie

Energoatom a raportat că armata rusă a răpit doi angajați de la centrala nucleară. Este vorba despre șeful departamentului de tehnologie informatică, Oleh Kostiukov, și Oleh Oşek, un asistent al directorului general al centralei. Cei doi au fost răpiţi de ruşi în cursul zilei de luni, 17 octombrie. Potrivit unui mesaj postat pe contul de Telegram al Energoatom, „nu se știe nimic despre locul unde se află sau starea lor”.

„Facem apel la directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, precum şi la întreaga comunitate mondială să depună toate eforturile și să ia toate măsurile posibile pentru eliberarea angajaţilor Centralei Nucleare Zaporijjia din captivitatea teroriștilor ruși și pentru a le facilita întoarcerea la atribuţiile lor de serviciu” , a subliniat Energoatom, potrivit Rador.