Război în Ucraina, ziua 234. Val de dezertări din armata rusă. Ucrainenii avansează pe front. Hersonul ar putea fi recucerit în câteva zile. Rușii impun propriile reguli la centrala de la Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 234. Val de dezertări din armata rusă. Ucrainenii avansează pe front. Hersonul ar putea fi recucerit în câteva zile. Rușii impun propriile reguli la centrala de la Zaporojie Război în Ucraina, ziua 642. Sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Armata ucraineană își continuă contraofensiva și ar putea elibera Hersonul săptămâna viitoare. În schimb armata rusă se confruntă cu un val de dezertări și a dispus încetarea luptelor în zona Donețk. Rusia a anunțat însă că centrala nucleară de la Zaporojie funcționează acum după legile de la Moscova.

Rusia are probleme din ce în ce mai mari în ceea ce privește invazia din Ucraina. Un fost parașutist rus care a dezervat din armată susține că de multe ori soldații au primi arme defecte. În plus, Pavel Filatiev spune că militarii au primit mâncare stricată sau au fost nevoiți să fure alimente.

Pe lângă problemele în ceea ce privește echipamentul militar, armata rusă se confruntă cu un val de dezertări. Trupele dislocate în zona Donețk ar fi primit ordin să înceteze luptele din cauza acestei probleme.

Între timp armata ucraineană avansează în continuare. Potrivit unor estimări ale experților militari, Ucraina ar putea recuceri Hesonul săptămâna viitoare. În acest context, liderii ruși din regiune îi îndeamnă pe civili să plece din zonă și au cerut ajutorul Rusiei în procesul de evacuare. Armata ucraineană a anunțat că a eliberat 600 de localități în ultima perioadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Incendiu la o centrală electrică

O centrală electrică din oraşul rus Belgorod, aflată la graniţa cu Ucraina, a luat foc vineri. Guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a declarat că focul a fost provocat de un atac cu rachete al armatei ucrainene, relatează AFP.

„O centrală electrică a luat foc după un atac la Belgorod. Vom încerca să reparăm toate daunele cât mai curând posibil", a scris Viaceslav Gladkov pe Telegram. El a spus că până acum, acest oraș a fost rareori ținta atacurile lansate din Ucraina, spre deosebire de regiunea sa, care este vizată în mod constant, potrivit Agerpres.

Standarde rusești la Zaporojie

Centrala nucleară din Zaporojie a început să funcționeze în baza standardelor ruseşti, a declarat vineri şeful administraţiei proruse  Aleksandr Volga, citat de EFE. Rușii au preluat controlul asupra centralei încă de la începutul războiului.

„Centrala nucleară de la Zaporojie funcţionează deja pe baza standardelor ruseşti, iar compania care o va opera a fost deja numită printr-un decret al preşedintelui Federaţiei Ruse", a afirmat acesta pentru agenţia TASS. El a mai spus și că centrala nucleară aparţine de acum companiei ruse Rosenergoatom şi a trecut sub jurisdicţie rusă.

"Rusia va plăti salariile, care erau achitate anterior de compania ucraineană Energoatom, în pofida faptului că noi controlăm acest teritoriu", a mai spus Aleksandr Volga, potrivit Agerpres.

Rușii au deconectat complet centrala nucleară de la rețeaua electrică. Situația de la Zaporojie se complică

sursa foto. Twitter

Putin face declarații controversate

Vladimir Putin a făcut vineri mai multe declarații controversate. El a spus că Rusia nu are drept obiectiv să distrugă Ucraina și că este deschis să negocieze cu Kievul. Liderul de la Kremlin a mai afirmat și că „pentru moment, nu există necesitatea unor lovituri masive. În prezent, există alte obiective. Pentru moment, apoi vom vedea”.

Președintele rus la declarat în timpul unei conferințe de presă după summit-ul regional de la Astana, în Kazahstan că nu este interesat de o întâlnire cu liderul american Joe Biden și că nu a decis încă daca va participa la summit-ul G20 din Indonezia. Afirmația vine după ce ministrul de externe Serghei Lavrov a spus în urmă cu câteva zile că Putin nu ar refuza o întâlnire cu Joe Biden.