Cine îl va înlocui pe Putin. Ultimele scenarii despre schimbul de putere la Kremlin
- Ionel Sclavone
- 18 octombrie 2022, 09:01
Un eșec militar al lui Vladimir Putin în Ucraina ar putea duce la finalul guvernării sale care durează de 22 de ani. Conform ultimelor scenarii, dictatorul de la Kremlin ar putea fi înlocuit fie de unul dintre cei care îi împărtășesc viziunea expansivă, precum Dmitri Medvedev, fie de un politician dintre cei care s-au îndepărtat de calea războiului, precu, Serghei Sobyanin. Experții spun, însă, că înlăturarea lui Vladimir Putin nu ar duce automat la încetarea războiului din Ucraina.
Analiștii iau în considerare mai multe scenarii în contextul în care Vladimir Putin ar fi înlăturat de la putere. Potrivit publicației ucrainene Obozrevatel, transferul de putere de la Kremlin ar putea face ca Rusia să meargă în direcții diferite. Există mai multe posibilități estimează aceștia. Pe de-o parte, este foarte posibil ca succesorul lui Vladimir Putin să fie un personaj din cercul său de putere care îi împărtășește viziunea expansionistă. Un astfel de personaj ar putea fi Dmitri Medvedev, care s-a făcut remarcat, în ultima vreme prin declarațiile sale războinice.
Un alt posibil succesor ar putea fi Serghei Sobyanin, un om politic ce s-a distanțat de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. O altă variantă, cu șanse mici de a fi transpusă în practică, este aceea ca Vladimir Putin să fie înlocuit de Alexei Navalnii.
Sean Cochran, politolog senior la centrul analitic RAND Corporation, este de părere că „războiul lui Putin poate continua și fără Putin”.
„Actuala situație politică internă din Federația Rusă, caracterizată printr-un „joc de vină” intens, care pune conducerea politică și cea militară una împotriva celeilalte, va fi deosebit de periculoasă pentru succesorul lui Putin și va împiedica orice demers care vizează abandonarea obiectivelor militare ale Rusiei în Ucraina și căutarea pace, cel puțin, pe termen scurt. Acest lucru este valabil chiar și pentru un succesor care s-a opus războiului lui Putin sau nu l-a susținut în mod deschis înainte de a prelua mandatul”, a scris expertul.
Cum va fi viitorul lider al Rusiei
Analistul spune că a analizat deciziile și comportamentul a 85 de lideri din timpul războiului din diferite țări. Iar în urma acestor analize a constatat că succesorii „rămân susceptibili la presiunile interne și riscurile asociate cu încheierea războiului, sau cel puțin ei se văd amenințați de riscuri și se comportă în consecință”.
Sean Cochran este de părere că un viitor lider din Rusia va putea să pună capăt acestui război dacă va fi susținut de reprezentanți de rang înalt ai forțelor militare. Pe de altă parte, aceștia s-ar putea să se teamă că vor deveni țapi ispășitori. Aceasta deoarece nu vor putea transfera toată responsabilitatea pentru eșecul militar asupra conducerii politice anterioare a țării.
„Este dificil și probabil o prostie să prezici rezultatul oricărei schimbări de conducere în timpul războiului în cazul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, cel puțin, Occidentul nu ar trebui să presupună că o schimbare a conducerii va pune capăt războiului (cel puțin în termen scurt)”, a conchis expertul Sean Cochran.