Studiu: Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr poate duce la deces prematur
- Radu Plugaru
- 19 martie 2019, 10:31
Legătura dintre consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și riscul de deces prematur, în special decesele cauzate de boli cardiovasculare, a fost demonstrată de un studiu realizat de Universitatea Harvard și publicat luni în revista medicală Circulation.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele a 80.647 de femei și 37.716 de bărbați care au răspuns întrebărilor din chestionare despre stilul de viață și starea lor de sănătate la fiecare doi ani. Cercetătorii au descoperit că băuturile răcoritoare carbogazoase și necarbonatate, băuturile din fructe, băuturile energizante și băuturile pentru sport reprezintă cea mai mare sursă de zahăr adăugat în dieta consumatorilor din SUA. Cu cât obișnuiește o persoană să bea mai multe lichide îndulcite cu zahăr, cu atât crește riscul de deces prematur, potrivit aceluiași studiu. Se arată că, în comparație cu situația în care persoana consumă băuturi îndulcite cu zahăr mai puțin de o dată pe lună, consumul acestor răcoritoare o dată până la patru ori pe o lună este legat de un risc crescut cu 1%; între două până la șase băuturi pe săptămână duc la o creștere de 6%; între una și două pe zi, apare o creștere de 14%, iar între două sau mai multe băuturi cu zahăr pe zi se ajunge la o creștere de 21%. Riscul crescut al deceselor precoce este mai mare în rândul femeilor decât în rândul bărbaților care consuma băuturi cu zahăr, potrivit studiului. Cei care beau între doua și mai multe astfel de răcoritoare pe zi se confruntă cu un risc cu 31% mai mare de a muri prematur din cauza bolilor cardiovasculare. Fiecare administrare suplimentară, pe zi, de băuturi cu zahăr, a dus la creșterea cu 10% a riscului de deces ca urmare a bolilor cardiovasculare. De asemenea, în rândul bărbaților și al femeilor, s-a observat o legătură modestă între consumul de astfel de răcoritoare și riscul de deces cauzat de cancer. Aceste constatări confirmă efectele adverse cunoscute ale aportului ridicat de zahăr asupra factorilor metabolice de risc, reprezentând o dovadă clară că băuturile îndulcite cu zaharuri cresc riscul de diabet de tip 2, această boală fiind în sine un factor major de risc de deces prematur, susține domnul Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard University.