Polonia și Ungaria, nevoite să importe angajați. Populația îmbătrânește și scade

Polonia și Ungaria, nevoite să importe angajați. Populația îmbătrânește și scade Sursa foto: Arhiva EVZ

Polonia și Ungaria continuă să se opună cotelor de migranți ale Uniunii Europene. Cu toate astea, nevoia de muncitori este din ce în ce mai mare, iar autoritățile sunt nevoite să ofere vize mult mai ușor.

Polonia și Ungaria acceptă migranții din cauza populației îmbătrânite, dar și a lipsei de angajați în mai multe domenii. „Nu mi-aș fi putut imagina în urmă cu trei ani că voi sta în Varșovia și voi bea bere poloneză”, spune Shourya Singh, un consultant în gestionarea riscurilor din Varanasi, în nord-estul Indiei, care lucrează la Ernst & Young (EY), o companie de servicii profesionale, în capitala poloneză.

Shourya a mai povestit că a fost recrutat de o agenție internațională de recrutare de personal prin intermediul LinkedIn și că a lucrat pe bază de contract pentru banca olandeză ING înainte de a se alătura EY.

Abraham Ingo, un tânăr de 20 de ani din Namibia care lucrează ca dezvoltator de modele de risc de credit pentru o bancă din Varșovia, a spus că nu regretă venirea în Varșovia. „Experiența mea de lucru aici a fost cu adevărat uimitoare. Compania pentru care lucrez are o cultură de lucru minunată, o bază de angajați diversă și un management excelent. Această experiență în Polonia m-a ajutat să mă dezvolt și îmi va permite să contribui mult mai mult la Namibia pe termen lung”, a declarat el pentru DW.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lipsa forței de muncă în Europa Centrală

Polonia și alte țări din Europa Centrală și de Est (ECE) se confruntă cu îmbătrânirea populației, lipsa forței de muncă, creșterea rapidă a salariilor și nevoia de imigrație a forței de muncă. Cele mai mari lipsuri sunt în medicină, transporturi și tehnologia informației (IT).

Majoritatea țărilor din regiune au înregistrat o scădere a populației în ultimii 15 ani. Date de la Serviciile de ocupare a forței de muncă din Europa (EURES) arată că aproape toate țările din ECE au înregistrat o scădere a populației între 2010 și 2021. Pentru a scăpa ce această problemă, autoritățile din Polonia consideră că numărul străinilor de vârstă activă va trebui să crească anual cu 200.000 până la 400.000 de persoane.

Potrivit Băncii Mondiale, Slovenia a avut cea mai mare cifră de migrație netă din țările ECE, câștigând 4.568 de persoane în 2021. Migrația netă este un raport anual care ia în considerare atât imigrația, cât și emigrația. România a avut cea mai mică, cu o pierdere de 12.724 de cetățeni.