Primăria Constanța nu are la această oră un adăpost pentru câinii comunitari, animalele fără stăpân capturate de hingheri fiind transportate la Ovidiu unde după 14 zile sunt eutanasiate. Municipalitatea a reziliat contractul  cu vechea firmă cărei îi aloca anual 2 milioane de euro, potrivit iubitorilor de animale. “În anii trecuți la Biobază, am informații din interior, câinii erau introduși într-un frigider, până dimineața la minus 20- 30 grade erau morți și când venea veterinarul, cazele morții erau… naturale. Problema nu e la câini, e la oameni”, spune Mircea Solcanu de la o asociație pentru protecția  animalelor.

La întâlnirea de astăzi cu viceprimarul Constanței Dumitru Babu, cel care a primit petiția și zecile de mii de semnături, au participat și trei reprezentante din Olanda, Croația și Danemarca ale World Animal Protection, cea mai mare organizație de protecție a animalelor din lume. “Am cerut o schimbare a politicii primăriei Constanța privind gestionarea  problermei cânilor fără stăpân în mod mai uman. De aceea i-am dus viceprimarului Dumitru Babau 60.622 de semnături din toată lumea” a explicat directorul Save the Dogs, Filippo Agostino informându-l pe edil că macelul câinilor continuă.

O abordare “umană” include sterilizarea gratuită a câinilor fără stăpân, identificarea și înregistrarea animalelor, promovarea adopțiilor, proiecte educative în școli, amendarea celor care abandonează sau chinuie câinii, colaborarea cu asociațiile de proprietari. Potrivit voluntarilor, municipalitatea, prin viceprimarul   Dumitru Babu, a dat asigurări că în șase luni de zile, cel mult, solicitările vor fi duse la îndeplinire. Primăria va inființa un serviciu special pentru gestionarea fenomenului câinlor fără stăpâni, urmând să construiască un adăpst nou dar și un centru de adopție.

Voluntarii sunt sceptici dar susțin că vor insista cu cererile la primărie. “In ultimii 16 ani autoritățile din Constanța au adoptat doar politica de a captura și ucide câinii comunitari. Fără nici un rezultat, evident. Numărul câinilor de pe stradă este același, poate și mai mare. În acest moment, pentru mine Constanța este exemplul de cum nu trebuie să rezolvi problemele câinilor comunitari”, a comentat Sabine Zwiers, din Olanda, managerul pe Europa al World Animal Protection. “Acum că toată planeta a aflat că suntem niște brute care omorâm câini, așa arată faptele, cel puțin 60.000 de oameni. Ține de noi să le arătăm că nu e chiar așa. Că poate a mai rămas puțină umanitate în noi”, a completat Mircea Solcanu.