În cursul zilei de ieri serviciul de mesagerie al WhatsApp a anunțat că a remediat o vulnerabilitate ce permitea hackerilor să instaleze programe tip spyware în smartphone-uri. WhatsApp a transmis ieri, că aplicația a vizat un „număr precis” de utilizatori, fiind orchestrată de „un actor cibernetic avansat”. Compania a lansat un update care a eliminat această vulnerabilitate, îndemnând toți utilizatorii să-și actualizeze aplicația ca măsură de precauție.

 Îți pornește microfonul sau camera video

Potrivit TechCrunch, preluată de Agerpres, prin intrermediul DPA, tehnologia utilizată a fost dezvoltată de o companie israeliană, NSO Group. Aceasta realizează produse pentru agenții de informații din Orientul Mijlociu și din Vest, conform Financial Times. Potrivit publicației, produsul „Pegasus” al NSO, care pornește microfonul sau camera video, colectează informații despre zona în care se află telefonul mobil și citește e-mail-uri și mesaje text, a fost utilizat în trecut pentru localizarea activiștilor pentru drepturile omului din Orientul Mijlociu.

 

Whatapp recunoaște cu jumătate de gură

NSO a declarat că produsele sale permit agențiilor de informații și forțelor de ordine să ancheteze și să prevină infracțiunile și actele de terorism.

În comunicatul emis de WhatsApp în legătură cu această vulnerabilitate nu este menționat numele NSO, însă serviciul de mesagerie a precizat că atacul a avut „toate semnele distinctive ale unei companii private cunoscute pentru colaborarea cu guvernele pentru furnizarea de programe tip spyware care ar prelua funcțiile sistemelor de operare ale telefonului mobil’’.

Nu este clar modul în care mulți utilizatori au fost afectați de acest atac ce a vizat atât dispozitive Apple iPhone, cât și telefoane pe care rulează sisteme de operare Android, Microsoft Windows sau Tizen.

 

Te-ar putea interesa și: