Noua escrocherie care face ravagii pe WhatsApp. Nu este ușor de descoperit

Noua escrocherie care face ravagii pe WhatsApp. Nu este ușor de descoperit WhatsAPP. Sursa foto: Arhiva EVZ

Noua escrocherie care face ravagii pe WhatsApp. Nu este ușor de descoperit. Un mesaj aparent inofensiv îți poate goli buzunarul.

Noua escrocherie care face ravagii pe WhatsApp. „Bună mamă salut tată" este un mesaj Whatsapp care face ravagii. În multe cazuri, există o capcană în spatele mesajului WhatsApp sau SMS-ului primit de la copilul tău, potrivit ziarulromanesc.

Cum acționează escrocii

” Bună mamă, salut tată. Nu o să crezi ce s-a întâmplat, telefonul meu este stricat. Iată noul meu număr, îl poți șterge pe cel vechi”. La început acest mesaj WhatsApp ți se pare lipsit de pericol. Uneori mesajul vine și prin SMS, apoi cu solicitarea de a trimite un WhatsApp copilului tău.

Poți vedea cine ți-a salvat numărul de telefon pe WhatsApp. Este foarte simplu

Sursa foto: pexels / anton

Deși mesajul vine de la un expeditor necunoscut, adresa inspiră imediat încredere. Sunt persoane cu care ai o relație afectivă puternică și sinceră, propriii tăi copii. Totuși este mai bine să fii precaut și să ai grijă, avertizează Centrul de consiliere pentru consumatori. Problema este că frauda nu este atât de ușor de recunoscut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum te poți proteja de o înșelătorie masivă

Frauda are un mod de operare clasic. Inițial primești un WhatsApp: copilul tău are un nou telefon mobil și un nou număr. La un moment dat, după alte câteva mesaje, vine și cererea de sprijin financiar. Un mesaj pe un ton aproape afectuos adresat mamei și tatălui. Nu îți dă de gândit. Ți se explică că este nevoie de o trimitere urgentă, iar părinții pot ajuta în acest sens. Ce poți face în fața acestei evidente încercări de înșelătorie?

  • Nu plăti în niciun caz
  • Cel mai simplu mod de a te reasigura este să suni și să întrebi la vechile numere ale copiilor tăi
  • Dacă și copiii tăi au un telefon fix, sună la acel număr
  • Nu șterge mesajele WhatsApp
  • Fă plângere la poliție
  • Poți bloca numărul escrocilor pentru a evita primirea de mesaje suplimentare

Cazurile raportate de centrul de consiliere pentru consumatori arată că frauda WhatsApp nu este atât de simplu de detectat. De exemplu, o femeie din landul german Renania de Nord-Westfalia a primit un mesaj. „Bună mamă, ghici al cui telefon mobil a ajuns în mașina de spălat. Poți salva acest număr și îl poți șterge pe cel vechi”. Ea a observat imediat frauda pentru că nu are copii.