Celebra scriitoare a comentat sâmbătă un editorial referitor la inegalităţile din sistemul de sănătate folosind sintagma „persoane care au menstruaţie” pentru a fi mai incluzivă. „Persoanele care au menstruaţie. Sunt sigură că exista un termen pentru aceste persoane. Să mă ajute cineva”, a scris autoarea pe Twitter.

Drept urmare, Rowling a fost taxată pe rețelele de socializare, dar ea a continuat afrimând: „Dacă sexul nu este un concept real, atunci nu există atracţie între persoane de acelaşi sex. Dacă sexul nu este un concept real, viaţa pe care o trăiesc femeile de pe întreg globul este anulată. Cunosc şi iubesc persoane trans, dar desfiinţarea conceptului de sex elimină posibilitatea multora de a-şi discuta viaţa într-un mod plin de semnificaţie. Dacă spui adevărul, nu înseamnă că eşti ostil.

Respect drepturile oricărei persoane trans de a trăi în felul în care se se simte confortabil şi autentic”, a mai adăugat autoarea. „Aş protesta alături de voi dacă aţi fi discriminate pentru că sunteţi persoane trans. În acelaşi timp, viaţa mea a fost marcată de faptul de a fi femeie. Nu cred că este ceva ostil în a face această afirmaţie”, a scris J.K. Rowling.

La cinci zile distanță de la startul acestei controverse, Warner Bros. Entertainment, Inc., companie americană specializată în producerea de filme și de diferite spectacole de televiziune, cea care a produs și seria „Harry Potter”, a reacționat cu privire la acest caz.

„Apreciem profund munca povestitorilor noștri care se oferă atât de mulți dintre ei în a împărtăși creațiile lor cu noi toți. Ne recunoaștem responsabilitatea de a favoriza empatia și de a susține înțelegerea tuturor comunităților și a tuturor oamenilor, în special a celor cu care lucrăm și a celor cu care ajungem prin conținutul nostru ”, a scris compania.

Rowling a dezvăluit că a fost agresată sexual în vârsta de 20 de ani și a povestit despre cicatricele violenței domestice din prima căsătorie, în timp ce își apăra comentariile cu privire la persoanele transgenre.

Autorea seriei Harry Potter a părut să confirme pentru prima dată că a suferit abuzuri domestice, descriind prima căsătorie cu studentul portughez de jurnalism Jorge Arantas drept „violentă”.

Rowling a făcut dezvăluiri uimitoare, descriindu-se drept „un supraviețuitor al abuzurilor domestice și al agreselor sexuale” într-un eseu de 3.663 cuvinte publicat miercuri pe site-ul său personal.

Daniel Radcliffe, care l-a interpretat pe Harry Potter în franciza de film a seriei, Eddie Redmayne, care joacă în filmele lui Rowling din Fantastic Beasts și Emma Watson, care a jucat-o pe Hermione în seria cinematografică Harry Potter, au criticat-o pe J.K. Rowling pentru reacțiile la dresa transgenderilor.

Organizaţia GLAAD, care luptă pentru drepturile persoanelor LGBTQ, a comentat afirmaţiile autoarei spunând că Rowling „continuă să se alinieze unei ideologii care distorsionează în mod voit faptele referitoare la identitatea de gen şi la persoanele trans. În 2020, este inacceptabil să ataci persoanele trans”.