Sateliții dezvăluie dimensiunea și natura recifelor de corali din lume

Sateliții dezvăluie dimensiunea și natura recifelor de corali din lume Satelit. Sursa foto: Arhiva EVZ

La nivel mondial există o suprafață de recif de corali mai mare decât se credea până acum, potrivit unui studiu condus de Universitatea din Queensland.

Cartografierea precisă, având la bază sateliții, contribuie la conservarea acestor ecosisteme esențiale. În cadrul proiectului Allen Coral Atlas, Dr. Mitchell Lyons, de la Școala de Mediu de la Universitatea din Queensland, a declarat că oamenii de știință au localizat în prezent 348.000 de kilometri pătrați de recife de corali de mică adâncime, care au până la 20-30 de metri.

„Acest lucru revizuiește în sus estimarea noastră anterioară privind recifele de mică adâncime din oceanele lumii”, a declarat Dr. Lyons. Important este faptul că acum putem vedea materialele care alcătuiesc aceste habitate datorită tehnologiei moderne de cartografiere de înaltă rezoluție prin satelit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am descoperit că, spre deosebire de fundurile moi, cum ar fi nisipul, molozul sau iarba de mare, 80.000 de kilometri pătrați de recif au funduri dure, unde coralii preferă să crească.

Sateliții, un sprijin important

„Aceste date vor permite oamenilor de știință, conservatorilor și factorilor de decizie politică să înțeleagă și să gestioneze mai bine sistemele de recif.”

O hartă globală de înaltă rezoluție a fost creată prin utilizarea a peste 1,5 milioane de eșantioane și a 100 de trilioane de pixeli de la sateliții Sentinel-2 și Planet Dove CubeSat pentru a capta detalii la scară fină. „Aceasta este prima reprezentare exactă a distribuției și compoziției recifurilor de corali din lume, cu o terminologie clară și coerentă”, a declarat Dr. Lyons.

„Este mai mult decât o simplă hartă - este un instrument de schimbare pozitivă pentru recife și pentru mediile costiere și marine în general.” Proiectul de cartografiere a recifurilor, care a implicat peste 480 de contribuitori, este deja utilizat pentru conservarea recifurilor de corali din întreaga lume, potrivit profesorului asociat Chris Roelfsema de la UQ.

„Hărțile și datele asociate sunt accesibile publicului prin intermediul Allen Coral Atlas și Google Earth Engine, ajungând astfel la un public global”, a declarat Dr. Roelfsema. Mările Timor și Arafura, Fiji, Insulele Solomon, Tonga, Vanuatu, Panama, Belize, Bangladesh, India, Maldive, Sri Lanka, Kenya și vestul Microneziei se numără printre țările în care acestea sunt folosite pentru a informa proiectele.

„Detaliile furnizate de aceste hărți le permit oamenilor de știință, factorilor de decizie și comunităților locale să ia decizii în cunoștință de cauză pentru conservarea recifelor noastre de corali.” Vulcan Inc, compania regretatului Paul Allen, a conceput și a oferit finanțare pentru Allen Coral Atlas.

Sursa: sciencedaily.com