Vremea binomului se întoarce. Serviciile secrete vor putea aduna din nou probe în dosarele penale. Avertismentul lui fost judecător de la CCR

Vremea binomului se întoarce. Serviciile secrete vor putea aduna din nou probe în dosarele penale. Avertismentul lui fost judecător de la CCR sursa foto: Arhiva EvZ

Interceptările făcute de serviciile secrete pot fi folosite, din nou, în anchetele penale. Camera Deputaților a votat pentru modificarea prevederilor Codului de Procedură Penală.

Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională a României, a explicat de ce votul dat Camera Deputaților, pentru modificarea Codului de Procedură Penală, este neconstituțional.

Deputații au votat ca interceptările făcute de serviciile secrete, în diverse spețe, pot fi folosite ca probe, în dosarele penale, dacă din ele rezultă comiterea unor infracțiuni.

„Este neconstituțional. Se restrâng drepturi și libertăți pe perioadă nedeterminată. Curtea Constituțională a spus în mai multe decizii, vă aduc aminte că pentru una din ele fostul meu coleg - cu referire la Toni Greblă, n.n. - a fost și arestat, că nu se poate sa imixtionezi și să transpui un serviciu de informații ca organ de urmările penală. Până la urmă, SRI cerne ce are nevoie și ce vrea și mă tem că nu împotriva omului de rând sunt astea, ci tot împotriva politicienilor”, a comentat Lăzăroiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Probele adunate de serviciile secrete

Marți, Camera Deputaților a votat un proiect de lege pentru modificarea Codului de Procedură Penală.

Acest proiect le va permite serviciile secrete, care, atenție, nu sunt organe de urmărire penală, să adune probe în diferite dosare.

„Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea mai multor infracţiuni şi au fost respectate prevederile legale care reglementează obţinerea acestor înregistrări”, se arată în modificarea votată de Camera Deputaților.

Vor putea aduna probe în dosarele penale

Din lectura acestui text de lege se poate trage concluzia că SRI, sau oricare alt serviciu secret al României, care are în lucru diverse dosare informative care se referă la traficul de droguri, de arme, de persoane, acte de terorism, spălarea banilor, falsificare de monede ori alte valori, falsificarea de instrumente de plată electronică, şantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, infracţiunilor de corupţie, împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, infracțiunilor care se săvârșesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică, vor putea aduna aceste probe și să le trimită la Parchet.

De asemenea, proiectul votat de Camera Deputaților mai prevede că ofițerii de informații vor putea aduna  probe în cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de șapte ani sau mai mare, scrie și știripesurse.