Vraja din Grădinile Yu Yuan

Vraja din Grădinile Yu Yuan

Grădinile vechi de aproape 500 de ani sunt un punct culminant al vizitării Shanghaiului.

Cinci lucruri mi-am propus să fac atunci când am creionat planul scurtei călătorii la Shanghai: să văd cât mai mult din Expoziţia Mondială, să încerc să înţeleg câte ceva din ceea ce este, probabil, cel mai spectaculos oraş din lume, să mănânc pui Shanghai, să mă „dau” cu Maglevul şi să vizitez Grădinile Yu Yuan.

Despre grădini ştiam din însemnările pe care le-am găsit pe aproape toate blogurile (foarte puţine în limba română!) în care au scris călători prin metropola de pe fluviul Huangpu.

Drumul prin bazar

Am ajuns la Grădinile Yu Yuan abia în ultima zi de şedere în Shanghai, cu două ore înainte de prânz. Maşina care ne-a dus acolo ne-a lăsat pe o străduţă la capătul căreia se înălţau spectaculoasele clădiri cu acoperişuri tipic chinezeşti ale bazarului.

Drumul până la intrarea în grădini l-am făcut printre şuvoaie de oameni veseli, tarabe cu evantaie, măşti sau păpuşi artizanale, artişti ambulanţi, fast-fooduri chinezeşti (dar şi Starbucks), magazine care vindeau ceaiuri, ciocolată, dulciuri de tot felul, totul „împachetat” într-o feerie de culori (combinate cam kitsch, după gustul european).

Ultimii 50-60 de metri i-am parcurs pe nişte alei întorto cheate, suspendate deasupra unui lac mic plin de peşti mari, coloraţi, jucăuşi, veşnic flămânzi.

Lumea de dincolo de zid

Ca să poţi trece de partea cealaltă a zidului trebuie să plă teşti un bilet care costă 40 de yuani (aproximativ 20 de lei). Apoi, dintr- odată, ca prin farmec, se face linişte. Te simţi ca un fir de aţă care călătoreşte prin stampe chinezeşti. La început am încercat să studiez fiecare detaliu. Să admir armonia. Fiecare colţ de piatră părea atent tăiat anume ca să rimeze cu luciul canalelor, cu acoperişurile de lemn, cu felinarele atârnate ici-colo, cu belşugul de vegetaţie ce crescuse, aparent întâmplător, exact acolo unde trebuia, având exact culoarea potrivită.

Era o dimineaţă de la începutul lunii mai şi fiecare culoare parcă se bucura să-i încânte pe vizitatori. Apoi am făcut la fel ca toţi ceilalţi, chinezi, asiatici, europeni, australieni: m-am bucurat şi eu de privelişte, ca un copil lăsat să zburde într-un colţ de Rai.

Ca orice loc turistic care se respectă, şi în interiorul Grădinilor Yu Yuan se află magazine cu suveniruri. Cele mai multe lucruri costă de trei-patru ori mai mult decât în oraş. Dar şi aici poţi negocia şi poţi obţine preţuri rezonabile la brăţări de argint, măr gele de perle, jad, stampe, tablouri.

Când am lăsat Grădinile Yu Yuan în spatele zidului de piatră, am lăsat şi farmecul acela aparte. Vuietul bazarului ne-a sedus iar, ne-a înghiţit, pentru a ne lăsa, o jumătate de oră mai târziu, pe străduţa unde ne aştepta mşina care ne-a dus la aeroport.

DOUĂ HECTARE

Din vremea dinastiei Ming

  • Grădinile Yu Yuan se întind pe o suprafaţă de două hectare.
  • Au fost construite de Pan Yunduan, administrator al provinciei Sichuan în timpul împăratului Jiajing (dinastia Ming), timp de 20 de ani (până în 1559).
  • Cele şase sectoare sunt despărţite de aşa-numitele ziduri ale dragonilor. De altfel, pe fiecare acoperiş tronează dragoni şi creaturi fantastice.
  • Au fost distruse parţial în timpul războiului Opiumului, a rebeliunii Taiping şi a invaziei japoneze din 1942.
  • Au fost refăcute în perioada 1956-1961.

Ne puteți urmări și pe Google News