Vouchere de vacanţă și indemnizații pentru personalul din domeniul sanitar

Vouchere de vacanţă și indemnizații pentru personalul din domeniul sanitar Sursa Foto: Arhiva EVZ

Marcel Ciolacu comunică că Executivul a aprobat, joi, o ordonanță de urgență rezultată din dialogul cu sindicatele reprezentative din sectorul medical, cu referire la remunerația pentru perioadele de gardă și acordarea voucherelor de vacanță.

Vouchere de vacanță. Marcel Ciolacu a subliniat că se va pune în aplicare o ordonanță de urgență, convenită în colaborare cu sindicatele din sectorul sănătății.

Ordonanța face referire la unele aspecte legate de drepturile salariale. Dar cu accent pe compensația pentru perioadele de gardă și acordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2023.

Vouchere de vacanță pentru sistemul medical

Premierul a subliniat că această ordonanță reprezintă o angajare pe care Guvernul României o onorează în totalitate. Marcel Ciolacu a exprimat încrederea că profesioniștii din domeniul sănătății vor răspunde la fel de dedicat ca și medicii care au intervenit în noaptea tragică de la Crevedia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oferind asistență medicală de urgență pacienților aflați în situații critice.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a oferit şi el câteva detalii despre noile măsuri. El a menționat că se renunță la includerea în plafonul de 30% pentru sporuri a tuturor acestor indemnizaţii care sunt acordate în acest moment.

Mai mult, se acordă indemnizaţii pentru asistenţii medicali, moaşe şi alte categorii de personal.

Se vor acorda indemnizaţii la jumătate din valoarea pentru un medic specialist, adică între 250 şi 500 lei, pentru efectuarea de gărzi de către medicii rezidenţi”, a mai spus ministrul.

Voucherele de vacanţă ar putea fi anulate. Ce măsuri va introduce Guvernul

Vouchere de vacanță. Sursă foto: Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com

Măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar

Ministerul Muncii a comunicat că Executivul a dat undă verde unei Ordonanțe de Urgență. Ea care aduce schimbări semnificative în ceea ce privește salarizarea angajaților din sistemul de sănătate public.

Începând cu 1 august 2023, personalul specializat în domeniul medical și sanitar, care participă la servicii de gardă în cadrul unui contract individual de muncă cu normă parțială pentru activitatea desfășurată în timpul gărzilor, vor primi o indemnizație lunară brută.

E inclus și personalul specializat medical și auxiliar sanitar care furnizează asistență medicală, în conformitate cu următoarele criterii:

  • 500 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
  • 1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază,
  • 500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
  • 500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
  • între 100 lei și 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.