Votarea minunilor s-a încheiat

Votarea minunilor s-a încheiat

Mâine vom afla care sunt cele 7 minuni din cele 16 de pe lista finală. Astăzi vi le prezentăm pe cele care au rămas pe lista de aşteptare.

Campania „Cele 7 minuni naturale ale României“ se apropie de sfârşit. Votarea minunilor s-a încheiat la miezul nopţii. Timp de trei săptămâni, EVZ a prezentat, zi de zi, 16 posibile minuni ale României, de pe o listă rezultată în urma unui sondaj de opinie şi a propunerilor făcute de cititori. Iniţial, pe lista finală s-au aflat doar 14 posibile minuni. La propunerea cititorilor, lor li s-au adăugat încă două: Cetăţile Ponorului şi Defileul Oltului.

Timp de trei săptămâni, cititorii ediţiei on-line au putut vota minunea preferată pe www.evz.ro. În afară de cele 16 posibile minuni, România are infinit mai multe locuri cu adevărat frumoase. Unele s-au aflat pe lista de aşteptare. Vă arătăm astăzi cele 11 minunăţii pe care nu am apucat să le prezentăm pe larg în cadrul campaniei noastre. Sunt 11 viitoare subiecte, pentru că „Evenimentul zilei“ îşi propune să fie consecvent în demersul său de a vă aduce aminte că locuim într-o ţară frumoasă, de care e bine să avem grijă.

7 DIN 16 Lista finală

Delta Dunării, Lacurile glaciare din Munţii Retezat, Cheile Nerei - Beuşniţa, Masivul Ceahlău, Creasta Piatrei Craiului, Sfinxul şi Babele, Peştera Scărişoara, Cheile Bicazului - Hăşmaş, Vulcanii Noroioşi, Cheile Olteţului şi Peş- tera Polovragi, Cheile Turzii, Cetăţile Ponorului - Padiş, Munţii Rodnei, Dunărea la Cazane, Codrii Seculari Slătioara şi Defileul Oltului.

CASCADA URLĂTOAREA

Spectacol la doi paşi de Buşteni

Punct de atracţie foarte accesibil al munţilor Bucegi. Se află sub poalele Jepilor, deasupra localităţii Poiana Ţapului, Buşteni, la o altitudine de 1.055 de metri. Pârâul de pe Valea Urlătoarea are o cădere de circa 15 metri, care e însoţită de un zgomot puternic (care dă, astfel, numele cascadei).

CHEILE DOBROGEI

Minune puţin cunoscută

Rezervaţia Cheile Dobrogei se întinde pe 285 de hectare, în mijlocul Dobrogei, la 45 de kilometri de Constanţa. Pereţii de calcar au înălţimi de până la 40 de metri, apreciate de alpinişti. În Peştera Liliecilor şi Grota lui Adam s-au găsit urme vechi de locuire, datând din paleolitic.

DEFILEUL JIULUI

Rezervaţie naturală străbătută de şosea

A fost săpat în stâncă de râul Jiu, între munţii Parâng şi Vâlcan. Este străbătut de un drum european. La mijlocul defileului se află Mănăstirea Lainici. Există ruinele unui castru roman. Zona impresionează prin sălbăticia şi frumuseţea locurilor, prin uimitoarea bogăţie a florei şi a faunei sălbatice.

MODOGLED - VALEA CERNEI

Modele unice săpate în calcar

Se întinde pe trei judeţe (Caraş- Severin, Mehedinţi, Gorj), de-a lungul bazinului Cernei. Este vestit datorită abrupturilor calcaroase, canioanelor, vârfurilor calcaroase cu vegetaţie submediteraneeană, pădurilor de fagi bătrâni, cheilor şi prăpăstiilor calcaroase, peşterilor termale şi izvoarelor termominerale.

GRĂDIŞTEA MUNCELULUI - CIOCLOVINA

Munţii Şureanu şi cele 6 rezervaţii naturale Se află în judeţul Hunedoara, în munţii Şureanu. Cuprinde 6 rezervaţii naturale spectaculoase: Complexul carstic Ponorâci- Cioclovina (una dintre cele mai importante zone carstice din România), Peştera Tecuri, Peştera Şura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Dealul şi Peştera Bolii.

LACUL SFÅNTA ANA

Singurul lac vulcanic din România

S-a format în craterul Ciomatul Mare, locul celei mai recente erupţii vulcanice din Europa de Est. Este singurul lac vulcanic din România. Se află într-o zonă protejată din apropiere de Tuşnad, judeţul Harghita. Nu are izvoare, şi-şi completează apa numai din precipitaţii. Are puritatea apropiată de a apei distilate.

MUNŢII CĂLIMAN

12 Apostoli şi zeci de vulcani Munţi de natură vulcanică, situaţi la graniţa dintre Moldova şi Transilvania. Includ două rezervaţii extraordinare: rezervaţia de jnepeniş cu pinus cembra şi rezervaţia 12 Apostoli (figuri zoomorfe şi antropomorfe, „sculptate“ de intemperii, constituite din fragmente de lavă cimentată).

MUNŢII FĂGĂRAŞ Măreţie în Alpii Transilvaniei Supranumiţi Alpii Transilvaniei, reprezintă cel mai întins şi maiestuos lanţ muntos din România (70 de kilometri de la est la vest şi 45 de kilometri de la nord la sud). Cuprind şase vârfuri de peste 2.000 de metri (Vf. Moldoveanu, 2.544 metri, este cel mai înalt din ţară.) Conţin lacuri glaciare, cascade şi văi sălbatice.

PARCUL NATURAL VÅNĂTORI NEAMŢ

26.000 de hectare de pădure

Se află în nordul judeţului Neamţ, pe versantul estic al munţilor Stânişoarei şi are 26.000 de hectare de pădure. Include trei rezervaţii naturale: Pădurea de Argint, Codrii de Aramă şi Rezervaţia de Stejari Dumbrava. Există aici exemplare de urs brun, lup, râs, zimbru, vidră, căprior, mistreţ, iepure, lilieci, ulii, acvile.

SEMENIC - CHEILE CARAŞULUI

Opt rezervaţii într-un singur parc Se află în sud-vestul ţării, se întinde pe o suprafaţă de 36.200 hectare şi include opt rezervaţii naturale, constituite în zone de conservare specială strict protejate: Cheile Caraşului, Izvoarele Nerei, Cheile Gârliştei, Izvoarele Caraşului, Buhui, Peştera Comarnic, Peştera Popovăţ şi Peştera Buhui.

VALEA SOHODOLULUI Şapte kilometri de chei

Se întinde pe o lungime de şapte kilometri şi se află în munţii Vâlcan, la aproximativ 20 de kilometri de Târgu-Jiu. Peisajul oferă o varietate de chei şi doline, lapiezuri, peşteri şi avene. Nările, Fusteica, Inelul, Peştera Popii, Peştera Gârla Vacii sunt numai o parte din multitudinea formaţiunilor carstice întâlnite aici.

Despre campanie...

CITIŢI ŞI:

CAMPANIE EVZ: Cele 7 minuni naturale ale României

Lacul Roşu din spatele Cheilor Bicazului

Retezatul îţi taie răsuflarea

Dunărea fierbe în cazane

Peştera Scărişoara, palatul de cleştar de sub pământ

Vulcanii Noroioşi, locul unde bolboroseşte pământul

Cheile Nerei, comoara ascunsă din Munţii Banatului

Sfinxul şi Babele, domnul şi doamnele de piatră

Sălbăticie în Cheile Olteţului

Masivul Ceahlău, un uriaş cu fruntea-n soare

Cele trei poduri din Cheile Turzii

Munţii Rodnei, la doi paşi sub Rai

Codrii Seculari Slătioara, catedrala de lemn a Rarăului Delta Dunării, paradisul pierdut

În Piatra Craiului te simţi buricul pământului

Cetăţile de piatră ale Ponorului

Ne puteți urmări și pe Google News