VOT în Parlament pentru noul Guvern de la CHIȘINĂU
- Simona Stupar
- 4 ianuarie 2016, 10:54
Parlamentul Republicii Moldova se va reuni azi la prânz într-o sesiune specială pentru a supune la vot echipa guvernamentală a premierului desemnat la funcția de premier, Ion Sturza.
Ion Sturza și-a prezentat, ieri, echipa guvernamentală și programul de guvernare pentru anii 2016-2018 în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Republicii, scrie Agerpres.
Viitorul guvern își propune, în primul rând, negocierea unui acord de colaborare cu FMI fără de care Republica Moldova nu poate beneficia de sprijin extern, reformarea fiscalității, inclusiv prin reducerea poverii fiscale asupra mediului de afaceri și crearea unui impozit de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari, precum și diversificarea căilor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale și electricitate, potrivit Radio Chișinău
De asemenea, cabinetul Sturza își dorește o colaborare eficientă cu Direcția Națională Anticorupție din România și pe termen mediu obținerea pentru Republica Moldova a statutului de țară candidată la aderarea la UE, conform aceluiași post de radio.
Cei 18 membri ai viitorului guvern au semnat și o declarație pe proprie răspundere privind întrunirea criteriilor de integritate. Ion Sturza a declarat că semnarea declarației de integritate, al cărei text a fost elaborat de reprezentanții societății civile, nu este o invenție, ci o practică internațională care va spori responsabilitatea guvernării.
Potrivit premierului desemnat, la bază formării echipei guvernamentale care a avut loc în premieră pentru istoria Republicii Moldova fără participarea partidelor politice au stat trei principii: patriotism, integritate și profesionalism.
Deocamdată, cabinetul propus de Ion Sturza se poate baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidul Liberal (PL), dar care sunt insuficiente pentru a obține votul de învestitură.
Democrații și foștii deputați comuniști care au creat Platforma Social-Democrată au dat de înțeles că nu vor vota noul guvern, iar socialiștii au anunțat că nici nu se vor prezenta la ședința de luni, ei optând pentru dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.
Dacă guvernul nu este votat până la 29 ianuarie, președintele Nicolae Timofti este obligat să dizolve Parlamentul și să anunțe alegeri anticipate. Precedentul cabinet de miniștri — condus de premierul liberal-democrat Valeriu Streleț — a fost demis la 29 octombrie în urma unei moțiuni de cenzură, votată de opoziția de stângă prorusă și Partidul Democrat, din coaliția de guvernare.