Evenimentul Zilei > International > Vot crucial în Parlamentul European. Ce se îmtâmplă cu Brexit-ul
Vot crucial în Parlamentul European. Ce se îmtâmplă cu Brexit-ul

Vot crucial în Parlamentul European. Ce se îmtâmplă cu Brexit-ul

Parlamentul European va supune la vot, miercuri, la Bruxelles, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

 

Înaintea votului, prevăzut pentru ora locală 18:00 (19:00 ora României), se va desfășura o dezbatere la care au fost invitaţi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, şi vicepreşedintele pentru relaţii interinstituţionale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Votul din Parlamentul European are loc după finalizarea procesului de ratificare în Regatul Unit şi după avizul favorabil dat săptămâna trecută de Comisia pentru afaceri constituţionale a PE (AFCO). Pentru a intra în vigoare, acordul de retragere dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit trebuie aprobat de către Parlamentul European cu majoritatea simplă a voturilor exprimate (articolul 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană), înainte de a fi supus unui vot final (cu majoritate calificată) în Consiliu.

Tot astăzi va fi votată ieșirea Regatului Unit și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, informează Agerpres.