Evenimentul Zilei > International > Vor putea trăi turcii fără  kebab, kumpir sau shaorma? Propunerea guvernului turc este de-a dreptul șocantă
Vor putea trăi turcii fără  kebab, kumpir sau shaorma? Propunerea guvernului turc este de-a dreptul șocantă

Vor putea trăi turcii fără  kebab, kumpir sau shaorma? Propunerea guvernului turc este de-a dreptul șocantă

Turcia este renumită pentru kebab-urile sale, shaorma “doner kebab”, mâncăruri populare care nu lipsesc din meniul zilnic al turcilor. Se spune că își iubesc atât de mult aceste mâncăruri încât scriu melodii. Iar acum li se recomandă să devină vegetarieni de teama unei crize economice.

Guvernul turc a decis să promoveze veganismul și să crească gradul de conștientizare cu privire la risipa de alimente pentru a face față colapsului lirei turcești și creșterii incontrolabile a prețurilor la alimente.

„În loc să mâncăm 1-2 kilograme de carne pe lună, să mâncăm jumătate de kilogram. Cumpărăm 2 kilograme de roșii și jumătate din ele ajung la gunoi. Ei bine, să luăm două roșii”, a spus deputatul turc Zülfü Demirbağ, membru în partidul AKP al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

După prăbușirea lirei turcești şi teama că o criză economică nu-i va ocoli, poporul turc este îndemnat să mănânce cât mai puţin

Președintele Turciei pariază că o redresare economică puternică în urma pandemiei va fi pe drumul cel bun, în ciuda inflației vertiginoase care a afectat nivelul de trai și a stârnit proteste în marile orașe. Moneda Turciei s-a prăbușit la un minim istoric „nebunesc”, iar  inflația în Turcia a ajuns la aproape 20%, ceea ce înseamnă că prețurile bunurilor de bază au crescut vertiginos, iar salariile în moneda națională s-au devalorizat puternic, scrie theguardian.

Proteste antiguvernamentale împotriva partidului aflat la guvernare și condus de Recep Tayyip Erdogan au avut loc marți seara la Istanbul și la Ankara. Manifestanții erau nemulțumiți de scăderea nivelului de trai și de devalorizarea lirei. Oamenii au cerut demisia guvernului.

Au avut loc demonstrații în districtul Cankaya din Ankara și în zonele Kurtulus și Kadıkoy din Istanbul, inclusiv lângă Piaţa Taksim. În locurile unde se protestează au fost desfășurate trupe de securitate care au intervenit împotriva manifestanților

Mulțimea a scandat: „Va veni timpul ca Partidul Justiției și Dezvoltării (formațiunea lui Erdogan care deține puterea în Turcia) să răspundă în fața poporului”.

Turcia trece prin cea mai gravă criză economică din ultimii 20 de ani

Eforturile pentru reducerea ratei dobânzii a divizat partidul și l-a lăsat pe președintele turc într-o poziție precară, spun experții. Iar declarațiile președintelui tur nu fac altceva decât să  stârnească furia mai multor membri ai propriului partid și tehnocraților țării care se tem că o rată a inflației de 20% va crea crize şi tulburări sociale.

Lira turcească era marţi în cădere liberă, doborând un nou record, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a reluat apelurile pentru reducerea dobânzilor,

Astfel, s-a atins un minim istoric de 12,49 lire pentru un dolar, iar cele 11 zile consecutive de scădere reprezintă cel mai grav declin înregistrat în ultimii 20 de ani. De la începutul anului şi până în prezent lira turcească a pierdut 40% din valoare, iar 20% din această scădere s-a înregistrat numai de la începutul lunii noiembrie, informează euractiv.com.