Editura Evenimentul si Capital

Gânduri de pe o planetă nervoasă. Cum rămânem oameni într-o lume tehnologică?

Autor: | | 0 Comentarii | 187 Vizualizari

După ce a suferit de atacuri de panică, anxietate și depresie, despre care a scris în bestsellerul Câteva motive să iubești viața, Matt Haig a meditat asupra impactului pe care lumea exterioară îl are asupra noastră. În volumul Gânduri de pe o planetă nervoasă, autorul vorbește sincer și autentic, personal și reflexiv, despre fenomene generale ca inegalitatea socială, rețelele de socializare sau știrile false și până la obiceiurile noastre zilnice, modul în care dormim, în care facem mișcare sau în care disociem între minte și corp

Lumea în care trăim se joacă cu mințile noastre. Stresul și anxietatea sunt la ordinea zilei. O planetă nervoasă și grăbită creează vieți nervoase și grăbite. Suntem conectați unii la alții mai mult decât oricând, dar ne simțim extrem de singuri și ne facem griji pentru tot, de la politică până la greutatea corporală. Matt Haig povestește într-un fel foarte personal ce îl face pe el să se simtă fericit, uman și împlinit în acest secol neliniștit.

„Matt Haig a scris ceva cu adevărat special – un manual pentru minte. O carte de self-help sensibilă și adevărată, fără aforisme și alegorii vagi. Recomandată oricui șchioapătă puțin, adică nouă, tuturor.“ Adam Kay

„O carte provocatoare, care ne face să ne gândim la cum putem trăi în prezent. Haig scrie o minunată cronică empatică a vieții noastre cotidiene în epoca rețelelor de socializare.“ Observer

Fragment în premieră

Cum a luat naștere această carte

Majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că lumea modernă poate avea efecte fizice, că, în ciuda progresului, anumite aspecte ale vieții moderne sunt periculoase pentru corpul uman. Accidentele de mașină, fumatul, poluarea, sedentarismul, pizza la pachet, radiațiile, al patrulea pahar de Merlot.

Chiar și să stai la laptop poate prezenta pericole fizice. Statul jos întreaga zi, leziunile cauzate prin repetarea acelorași mișcări. Un oftalmolog chiar mi-a spus odată că infecția mea de la ochi și înfundarea canalului lacrimal erau cauzate de statul îndelungat în fața unui ecran. Aparent, clipim mai puțin când lucrăm la calculator. Așadar, din moment ce sănătatea fizică și cea mintală depend una de cealaltă, nu s-ar putea spune același lucru despre lumea modernă și despre starea noastră psihică? Oare nu e posibil ca anumite aspecte ale vieții în lumea modernă să fie cauze ale felului în care ne simțim în aceeași lume modernă?

Și nu doar cu privire la lucrurile lumii moderne, ci și cu privire la valorile sale. Valorile sale, care ne fac să ne dorim mai mult decât avem. Să prețuim mai mult munca decât joaca. Să ne comparăm cele mai mari defecte cu calitățile altora. Să simțim că întotdeauna ne lipsește ceva.

Și, maturizându-mă pe zi ce trece, s-a născut ideea unei cărți – a acestei cărți. Scrisesem deja despre sănătatea mea psihică în Câteva motive să iubești viața. Însă acum întrebarea nu era: De ce aș iubi viața? De data asta, întrebarea era mai cuprinzătoare: Cum putem trăi într-o lume nebună fără să înnebunim noi înșine?

Știri de pe o planetă agitată

Când am început să citesc pe această temă, mi-au atras imediat atenția câteva titluri despre o epocă care atrage atenția. Desigur, știrile sunt aproape menite să ne streseze. Dacă ar avea scopul să ne aducă calmul, nu ar mai fi știri. Ar fi yoga. Sau un cățeluș. Ce ironie, deci, că posturile de știri vorbesc despre anxietate, în timp ce ne creează anxietate!

În orice caz, iată câteva dintre titlurile acelea:

STRESUL ȘI REȚELELE SOCIALE ALIMENTEAZĂ CRIZE MINTALE ÎN RÂNDUL FETELOR (The Guardian)

SINGURĂTATEA CRONICĂ E O EPIDEMIE A ZILELOR NOASTRE (Forbes)

FACEBOOK „S-AR PUTEA SĂ TE FACĂ SĂ TE SIMȚI JALNIC“, AVERTIZEAZĂ FACEBOOK (Sky News)

„CREȘTERE ALARMANTĂ“ A AUTOVĂTĂMĂRII ÎN RÂNDUL ADOLESCENȚILOR (BBC)

STRESUL DE LA LOCUL DE MUNCĂ AFECTEAZĂ 73% DINTRE ANGAJAȚI (The Australian)

ULTIMA ORA! Demisie în partidul lui Victor Ponta! Mihai Tudose: Daca e musai, ma întorc

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI