Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect

Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paşte. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Vopsirea ouălor de Paște este o tradiție din străbuni care are loc în Joia Mare. Culoarea reprezentativă pentru această mare sărbătoare este roșu, însă unele gospodine aleg să le facă colorate, pentru a înfrumuseța masa. În timp ce unii spun că este păcat să le vopsim în alte culori, alții spun că galbenul, verdele sau albastru sunt reprezentative pentru primăvară. La fel de important ca și culorile este modelul, care atrage privire invitaților. Iată patru tehnici simple, dar de efect.

Vopsirea ouălor în hârtie de bucătărie

Vopsirea ouălor cu șervețel

Sursa foto: captură Youtube

Această tehnică nu este deloc una complicată, însă trebuie să ții seama de câteva aspecte. Este indicat să folosești ouă cu coaja albă. Pentru a le colora ai nevoie de colorant lichid în diverse culori și hârtie de bucătărie sau șervețele albe. Vopsirea ouălor poate și distractivă cu puțină imaginație.

Pașii de urmat pentru această tehnică:

  1. Oul fiert se învelește într-o bucată de hârtie sau șervețel pe care o legi în partea de sus;
  2. Aplici picături de vopsea în culorile pe care le preferi pe șervețel;
  3. Umezești hârtie cu apă pentru a combina culorile. Pentru acest pas poți folosi un pulverizator sau un alt șervețel ud, pus peste cel cu picături de colorant;
  4. Le așezi pe un suport de ouă și le lași pentru 10 minute. Le scoți din șervețel și le ungi cu ulei pentru a străluci.

Ouă de Paște cu model de frunze

Ouă de Paște cu frunze

Sursa foto: captură Youtube

Vopsirea ouălor de Paște cu model frunză este la fel de ușoară ca și tehnica șervețelului. Pentru aceasta ai nevoie de colorant de ouă, frunze și flori cu diferite forme și o pereche de ciorapi de damă subțiri. Cel mai pronunțat model iese din frunzele de trifoi, pătrunjel și mărar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum decorăm cu ouăle cu frunze:

  1. Tăiați ciorapii în bucăți cât să încapă un ou în ele;
  2. Frunzele se umezesc și apoi se așează pe ouăle fierte. Dacă ouăle au marcaj cu privire la termenul de garanție, vă asigurați ca aceasta să nu fie sub frunză pentru că acea zonă nu va fi acoperită cu vopsea;
  3. Înveliți cu grijă ouă în ciorap și înnodați la un capăt. Ciorapul trebuie să fie bine strâns, pentru ca frunza să nu se miște;
  4. Scufundați ouăle în vopsea pregătită conform instrucțiunilor de pe pachet;
  5. Lăsați ouăle să se usuce, apoi îndepărtați ciorapul și le ungeți cu ulei sau untură pentru a străluci.

Vopsirea ouălor în orez

Vopsirea ouălor cu orez

Sursa foto: captură Youtube

Există multe tehnici pentru vopsirea ouălor de Paște, iar pe lista celor mai simple și de efect sunt cele colorate cu ajutorul orezului. Pentru această metodă ai nevoie de ouă cu coajă albă, orez alb, colorant lichid și o pungă de plastic pentru fiecare culoare.

Pașii de urmat pentru această tehnică:

  1. În fiecare pungă se pune câte o mână de orez alb nefiert, peste care se picură colorant;
  2. Amestecă bine cu o lingură, până când orezul absoarbe uniform culoarea;
  3. Pune oul în pungă, ține punga închisă și agită în toate direcții, până când prinde picățele de culoare;
  4. Oul se scoate, se lasă la uscat și apoi se unge cu ulei sau untură pentru strălucire.

Ouă de Paște marmorate în ulei

Ouă vopsite în ulei

Sursa foto: kitchenshop.ro

Vopsirea ouălor în ulei este o tehnică ușoară, care le oferă efectul de marmură. Această metodă nu este foarte populară, însă cu ea îți vei surprinde invitații. Pentru a le încondeia astfel ai nevoie de ouă cu coaja albă, colorant, apă și ulei vegetal.

Cum procedezi:

  1. Amestecă apa cu colorantul conform instrucțiunilor de pe pachet;
  2. Adaugă în acest amestec o lingură de ulei. Acesta va rămâne la suprafață, iar atunci când oul este introdus, va forma pe alocuri o peliculă ce va împiedica culoarea să se prindă;
  3. Pentru grade diferite de marmorare, se folosește cantitate de ulei mai mică sau mai mare;
  4. Dacă vrei ca oul să aibă mai multe nuanțe, folosește mai multe culori, aplicând aceeași tehnică, potrivit celor de la kitchenshop.ro.