Volosevici a retras de la Senat proiectul legat de numirea directorilor pe baza "încrederii personale'': Regret că acest proiect nu a fost perceput ca atare şi a fost respins total

Volosevici a retras de la Senat proiectul legat de numirea directorilor pe baza "încrederii personale'': Regret că acest proiect nu a fost perceput ca atare şi a fost respins total

Senatorul independent Andrei Volosevici, afiliat grupului parlmentar al PNL, a anunţat sâmbătă că îşi retrage proiectul cu privire la numirea directorilor din administraţiile centrale şi locale pe baza "încrederii personale'' pe motiv că nu a fost acceptat şi înţeles ca fiind ''un model practicat cu succes de atâţia ani în SUA'', informează Mediafax.

''Am ştiut de la început că va fi un proiect controversat. În fapt, iniţiativa mea a vizat următoarele aspecte: românii îşi votează aleşii la nivel local şi naţional în funcţie de programele pe care candidaţii le prezintă în campaniile electorale premergătoare fiecărui scrutin. Sunt, însă, foarte multe cazurile în care noii aleşi se lovesc de rezistenţa sau reaua credinţă a unora dintre conducătorii instituţiilor subordonate care, din diverse motive, refuză să ducă la îndeplinire obiectivele propuse. Cazurile sunt nenumărate în toată tara şi sunt convins ca mulţi dintre primarii nou-aleşi trăiesc fenomenul şi îl înţeleg foarte bine, unul din cazurile elocvente fiind chiar cel de la Ploieşti'', a explicat senatorul sâmbătă pe Facebook.

El a precizat că sintagma ''pe baza încrederii personale'' este prevăzută în cadrul legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, articolul 6, litera b.

Potrivit lui Volosevici, proiectul dădea posibilitatea ca aleşii să fie direct responsabili pentru întregul mandat pe care îl desfăşoară, ''neputând invoca la final scuza opoziţiei diverşilor manageri subordonaţi, evident prin asumarea echipei''.

Ne puteți urmări și pe Google News

'Am propus un model practicat cu succes de atâţia ani în Statele Unite ale Americii, acolo unde preşedintele nou ales schimbă în mai puţin de o săptămână circa 25000 de funcţionari pentru a-şi pune în aplicare programul votat de cetăţeni. Regret că acest proiect nu a fost perceput ca atare şi a fost respins total de către formatori de opinie importanţi, în consecinţă, din respect faţă de aceştia, am luat decizia ca luni să îmi retrag aceasta iniţiativă din Parlament'', a conchis parlamentarul afiliat PNL.

Numirile în funcţii de director general şi director general adjunct din administraţiile centrale şi locale se fac pe baza încrederii personale, potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul Andrei Liviu Volosevici şi aflat în dezbatere publică la Senat până la începutul lunii noiembrie.

Tot sâmbătă, Ion Popa, liderul grupului PNL din Senat, a anunțat că grupul parlamentar nu îşi asumă şi nu va susţine inițiativa legislativă semnată de senatorul PNL Andrei Volosevici, potrivit unui comunicat de presă al formațiunii. Popa a arătat că propunerea legislativă semnată de Andrei Volosevici nu a avut avizul grupului PNL din Senat. 

Andrei Volosevici e urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Potrivit datelor unui comunicat de presă al instituției, în 2012, Volosevici în calitate de primar al Ploieștiului a pretins unui om de afaceri care l-a denunţat,suma de 80.000 de lei în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale iar în schimb, o anumită firmă la care omul de afaceri avea interes să câştige un contract pentru contrucţia unei parcări subterane în Ploieşti, finanţat de primărie. Ulterior, denunțătorul urma să obțină lucrări în subantrepriză la obiectivul respectiv, spun anchetatorii. În același dosar Andrei Volosevici este cercetat și pentru abuz în serviciu în legătură cu finanțarea echipei de fotbal FC Petrolul Ploiești.