Conferința pentru pace în Ucraina. Zelenski vrea să-i pună față-n față pe Biden și Xi

Conferința pentru pace în Ucraina. Zelenski vrea să-i pună față-n față pe Biden și Xi Joe Biden și Xi Jinping. Sursa foto: Arhiva EVZ

Volodimir Zelenski îi invită pe Joe Biden și pe Zi Jinping la summitul de pace programat în Elveția, la jumătatea lunii. Evenimentul se va desfășura la Lucerna, iar 80 de state au confirmat participarea.

Summitul Păcii de la Lucerna a fost organizat de Elveția, statul gazdă. În acest sens au fost transmise 160 de invitații, liderilor din tot atâtea state. Doar jumătate dintre aceștia au confirmat că vor fi prezenți.

Volodimir Zelenski, apel la Biden și Xi

Președintele Ucrainei a lansat un apel către liderii Statelor Unite, Joe Biden, și al Chinei, Xi Jinping, cel mai influent aliat al Rusiei. Volodimir Zelenski i-a invitat pe cei doi la Summitul Păcii de la Lucerna, programat pentru zilele de 15 şi 16 iunie. Evenimentul este dedicat găsirii unei soluții de pace în Ucraina. Peste 80 dintre cele 160 de ţări invitate şi-au confirmat participarea

„Fac apel la liderii lumii (...), la preşedintele Biden, liderul Statelor Unite, şi la preşedintele Xi, liderul Chinei (...). Vă rog, susţineţi Summitul Păcii prin leadershipul vostru şi participarea voastră”, a cerut Volodimir Zelenski, într-un mesaj video.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elveţia a trimis invitaţii unui număr de peste 160 de delegaţii, din tot atâtea state.

Între invitaţi se află membri ai G7 şi G20, BRICS şi numeroase ţări de toate continentele. De asemenea, s-a solicitat participarea reprezentanților Uniunii Europene, ai ONU, OSCE şi ai Consiliului Europei (CoE). Vor mai participa și doi lideri religioși, reprezentanți ai Vaticanului şi Patriarhiei  Ecumenice de la Constantinopol.

Rusia nu este interesată de eveniment

Rusia, statul agresor în războiul din Ucraina, nu va participa la summitul la care a făcut referire Volodimir Zelenski. Guvernul elvețian a anunțat acest lucru, la începutul lunii mai, pe un site dedicat Summitului de Pace. De altfel, Moscova a confirmat că nu este interesată să participe la această conferinţă.

Kremlinul a anunţat în mai multe rânduri că nu va participa la nicio negociere, dacă Kievul nu acceptă anexarea a aproximativ 20% din teritoriul ucrainean. Este vorba despre regiunile pe care armata rusă le-a ocupat în prezent.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a respins orice angajament de pace care ar implica pierderi teritoriale. Totodată, aliații occidentali ai Ucrainei au subliniat că oficialii de la Kiev vor decide în ce condiții vor încheia pacea cu Rusia agresoare.

Război în Ucraina ziua 823

Bombardament Harkov Sursa foto: X

Volodimir Zelenski vrea să folosească arme occidentale în Rusia

Președintele Ucrainei a solicitat aliaților occidentali să permită forțelor sale armate să folosească armamentul livrat pe teritoriul rus. Volodimir Zelenski a precizat că armamentul occidental ar fi utilizat doar pentru a lovi ținte militare, legitime. El a arătat că foarte multe dintre atacurile împotriva orașelor ucrainene și a populației civile sunt lansate de pe teritoriul rus.

Cererea lui Volodimir Zelenski este susținută și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a spus că această interdicție împiedică Ucraina să se riposteze împotriva unor ținte militare legitime de pe teritoriul rus. Stoltenberg a făcut aceste declarații în contextul ofensivei de la Harkov.

„A venit timpul ca aliaţii să reflecteze la posibilitatea de a ridica anumite restricţăii pe care le-au impus utilizării armamentului trimis Ucrainei (...) Împiedicarea Ucrainei să folosească aceste arme împotriva unor ţinte militare legitime pe teritoriul rus face foarte dificil ca ea să se apere”, a declarat Jens Stoltenberg pentru The Economist.