Zelenski vrea să atace Rusia. Președintele Ucrainei cere permisiunea Occidentului

Zelenski vrea să atace Rusia. Președintele Ucrainei cere permisiunea Occidentului Război Ucraina Sursa foto: Twitter

Volodimir Zelenski cere statelor occidentale permisiunea de a lovi ținte militare pe teritoriul Rusiei. Liderul de la Kiev solicită armament și muniție care să-i permită să lovească astfel de instalații militare.

Ucraina se confruntă cu atacuri succesive din partea Rusiei asupra orașelor și infrastructurii sale civile. În acest context, oficialii de la Kiev solicită ajutor militar pentru a riposta și pentru a distruge capacitățile militare ale Moscovei.

Volodimir Zelenski vrea să lovească teritoriul rus

Președintele ucrainean a susținut un discurs în care a făcut apel la țările occidentale pentru ajutor. Volodimir Zelenski a solicitat permisiunea de a lovi, cu armament occidental instalații militare din Rusia. El a făcut acest apel în cadrul mesajului pe care l-a transmis către națiune, joi seara.

Conform EFE, președintele ucrainean cere ajutor care să-i permit să atace infrastructura militară a Federației Ruse. El a explicat că aceste instalații militare permit Moscovei să atace orașele și populația civilă din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Volodimir Zelenski a condamnat atacurile ruse cu rachete şi bombe aeriene dirijate împotriva regiunii Harkov. În aceste bombardamente și-au pierdut viața șapte civili. Atacurile au fost lansate de pe teritoriul rus, iar Ucraina nu a avut posibilitatea să riposteze în război. Aceasta, pe de-o parte din cauza lipsei de sisteme de apărare antiaeriană. Pe de altă parte statele occidentale au interzis Kievului să lovească teritoriul inamic cu arme occidentale.

Atacuri precum cel de joi sunt posibile doar „pentru că Ucraina are încă restricţii pentru a se apăra”, a avertizat Volodimir Zelenski. El și-a exprimat regretul că armata sa nu poate „distruge lansatoarele de rachete” cu care Moscova atacă Ucraina de pe teritoriul rus.

Interdicția impusă Ucrainei

Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit au trimis lui Volodimir Zelenski un număr limitat de rachete cu rază lungă de acţiune. Kievul le folosește cu succes în distrugerea unor ținte militare aflate pe teritoriile ocupate. Aceste echipamente nu pot fi utilizate, însă, și pentru a lovi țintele aflate în Rusia.

Majoritatea aliaţilor au interzis, până acum, Ucrainei, să folosească armele pentru a lovi în interiorul Federaţiei Ruse. Statele occidentale se tem de eventuale represalii directe din partea Moscovei, dacă Volodimir Zelenski ar dispune atacuri pe teritoriul rus.

Această doctrină este pe cale să se schimbe. Regatul Unit a anunţat recent că va permite Ucrainei să lovească teritoriul inamic cu arme de provenienţă britanică. Statele Unite, Franţa şi majoritatea aliaţilor Ucrainei nu şi-au schimbat, oficial, politica în acest domeniu.

„Toate ţările (din lume) ar percepe restricţiile în lupta împotriva terorii ca fiind greşite şi nedrepte (...) Protejarea vieţii trebuie să se bazeze pe toate instrumentele necesare pentru a învinge într-adevăr teroriştii”, a insistat Volodimir Zelenski în discursul său.

Volodimir Zelenski acuză distrugerea cărților

Atacul de joi al armatei ruse a vizat și o tipografie din regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei. Proiectilele armatei Moscovei au distrus echipamentele companiei şi peste 50.000 de cărţi, a acuzat Volodimir Zelenski, într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare, informează EFE.

„Atacul rus de ieri (joi - n.r.) asupra regiunii Harkov, care a ucis şi rănit oameni, a distrus o tipografie şi a ars 50.000 de cărţi”, a declarat şeful statului ucrainean.

El a precizat că ceea ce s-a întâmplat „demonstrează că Rusia este în război cu umanitatea şi cu toate aspectele unei vieţi normale”. Totodată, Volodimir Zelenski a reamintit că Rusia omoară copii şi adulţi, distruge orașe și sate și șterge de pe fața pământului orice formă de viață normală.

„Teroarea rusă trebuie învinsă. Şi pentru aceasta este nevoie de un singur lucru: hotărârea liderilor lumii. Suficientă hotărâre”, a scris Volodimir Zelenski în mesajul său.