Evenimentul Zilei > Actualitate > Vladimir Putin revine asupra restricțiilor impuse companiilor din țări neprietenoase. Este dispus să adopte o abordare „mai flexibilă”
Vladimir Putin revine asupra restricțiilor impuse companiilor din țări neprietenoase. Este dispus să adopte o abordare „mai flexibilă”

Vladimir Putin revine asupra restricțiilor impuse companiilor din țări neprietenoase. Este dispus să adopte o abordare „mai flexibilă”

Vladimir Putin a revenit asupra restricțiilor dure impuse asupra companiilor din țări neprietenoase, după invazia din Ucraina din 2022. Liderul de la Kremlin este dispus acum la o abordare „mai flexibilă”, dacă firmele reinvestesc veniturile în Rusia.

Joi, 16 martie 2023, Vladimir Putin s-a arătat dispus să reducă restricțiile impuse companiilor din țări neprietenoase. Liderul de la Kremlin vine cu o propunere în schimbul unor investiții în Rusia.

Putin a declarat că va lua în considerare o abordare „mai flexibilă” a sancțiunilor impuse acționarilor și companiilor-mamă din țările „neprietenoase” care primesc dividende de la firmele rusești. Abordarea mai relaxată a lui Vladimir Putin vine și cu o condiție. Președintele ia în considerare posibilitatea de a permite unele plăți, dacă companiile reinvestesc veniturile în Rusia, scrie Rador.

Restricțiile impuse de Vladimir Putin companiilor din țările neprietenoase fac parte dintr-un pachet mai amplu de restricții asupra mișcărilor de capital adoptate anul trecut de Rusia ca răspuns la sancțiunile Occidentale impuse Moscovei.

„Înţeleg că asta limitează, într-o anumită măsură, posibilităţile pentru prietenii şi partenerii noştri credincioşi, care au lucrat, lucrează şi vor să continue să lucreze.

Voi cere Guvernului să se gândească la o situație mai flexibilă, în cadrul căreia va fi posibil să fie plătite dividende și să fie retrase unele fonduri, cu condiția ca, printre altele, aceste fonduri să fie direcționate, posibil în mod prioritar, spre dezvoltarea afacerilor din Rusia”, a declarat președintele Vladimir Putin joi.

Vladimir Putin, dispus să reducă restricțiile impuse companiilor din țările neprietenoase

În 2022, sute de firme au decis să plece din Rusia, după declanșarea războiului din Ucraina. Kremlinul consideră orice țară care a impus sancțiuni Moscovei, inclusiv SUA, Canada, Japonia şi cele 27 de state membre UE, drept „neprietenoasă”. La rândul lor, oficialii ruși au impus contra-sancţiuni care le vizează în mod concret.

Joi, Vladimir Putin a anunțat o reuniune cu cei mai mari miliardari ruși, prima de la debutul invadării Ucrainei, în data de 24 februarie 2022. Cu această ocazie, liderul de la Kremlin a îndemnat miliardarii să investească în noi tehnologii, facilități de producție și companii, pentru a ajuta Rusia să depășească ceea ce a numit încercările Occidentului de a-i distruge economia.