Lista neagră a lui Putin. Șahistul Garry Kasparov, declarat terorist și extremist
- Ionel Sclavone
- 6 martie 2024, 20:36
Vladimir Putin nu acceptă opoziția politică, dacă nu o poate controla. Este un lucru cunoscut și demonstrat de numeroșii disidenți ruși uciși sau închiși în pușcării la ordinul său. Cei care nu se înscriu în linia dictatorului de la Kremlin sunt declarați agenți străini, teroriști sau extremiști.
Vladimir Putin și-a mai trecut un adversar politic pe lista neagră. Fostul mare campion de șah Garry Kasparov a fost declarat, de Kremlin teorist și extremist. Iar acest lucru îl trece în rândul celor care riscă închisoarea sau chiar eliminarea fizică, în Rusia.
Vladimir Putin își elimină opozanții
Rusia l-a trecut pe opozantul Garry Kasparov pe lista „teroriștilor și extremiștilor”, potrivit unui anunț al serviciului rus de informații. Fostul mare campion se află în exil, astfel că Vladimir Putin nu poate ajunge la el. Născut în Azerbaidjanul sovietic, Kasparov a devenit un adversar înverșunat al lui Putin.
În 2013 a părăsit Rusia, unde risca pușcăria, și s-a adăpostit în Statele Unite. De aici continuă să denunțe regimul lui Vladimir Putin și invazia Ucrainei.
Garry Kasparov a fost desemnat „agent străin” în Rusia, încă din anul 2022. Acest termen este aplicat opozanților, jurnaliștilor și militanților pentru drepturile omului. Aceștia sunt supuși unor proceduri administrative dificile în Rusia și sunt într-un pericol permanent.
Ca jucător de șah, Garry Kasparov a devenit celebru datorită duelului, din anii 1980, cu o altă legendă a șahului sovietic, Anatoli Karpov. Spre deosebire de rivalul său, acesta este un susținător al lui Vladimir Putin și a devenit deputat pe listele partidului său.
An honor that says more about Putin's fascist regime than about me. As Goldwater said, extremism in the defense of liberty is no vice and moderation in the pursuit of justice is no virtue! But all opposition, or simple decency, must be called an extremist by the dictatorship. https://t.co/OuN27A9InN
— Garry Kasparov (@Kasparov63) March 6, 2024
Opoziția lui Putin pe cale de dispariție
Dictatorul rus Vladimir Putin a urmat calea idolului său, Iosif Stalin, îndepărtându-și toți opozanții. În Rusia, cei care nu sunt de acord cu politica Kremlinului sunt trimiși în pușcării sau chiar uciși. Cei care scapă trăiesc în exil, departe de propria țară. În cei 24 de ani, de când conduce Rusia, Putin a eliminat orice voce disidentă.
Cel mai cunoscut, Aleksei Navalnîi a murit în condiții suspecte, într-una din săptămânile trecute într-o colonie penitenciar foarte dură de la Cercul Artic. La înmormântarea sa, în weekend, au participat mii de ruși care au vrut să-i aducă un ultim omagiu.
După Navalnîi, un alt opozant pe care Vladimir Putin îl consideră periculos este tizul său Vladimir Kara-Murza. Acesta a fost condamnat în aprilie 2023 pentru înaltă trădare și răspândire de informații false. Kara-Murza, în vârstă de 42 de ani, execută o pedeapsă de 25 de ani într-o colonie penală din Siberia. El a scris recent că a fost plasat în izolare pentru cel puţin patru luni.
Kara-Murza a fost un apropiat al fostului vicepremier Boris Nemţov, asasinat în 2015 din ordinul lui Vladimir Putin. El a susținut că a fost victima a două tentative de otrăvire, în 2015 şi 2017. În 2022, a primit Premiul Vaclav Havel pentru drepturile omului. A fost arestat, în același an, după ce a revenit în Rusia.
Vladimir Putin își elimină opozanții
Pentru că a criticat războiul din Ucraina, într-o postare pe YouTube, Ilia Iaşin a fost condamnat la opt ani şi jumătate de închisoare în decembrie 2022. El a denunțat uciderea civililor din oraşul ucrainean Bucea, unde armata rusă a fost acuzată de abuzuri. Kremlinul a negat acest lucru. În vârstă de 40 de ani, a fost urmărit penal în temeiul „legii privind ştirile false”.
Oleg Olrov, confondatorul Memorial, riscă 5 ani de închisoare, după ce a fost catalogat drept „agent străin”. În vârstă de 70 de ani, este judecat de vineri, 16 februarie, pentru că a denunţat în mod repetat războiul din Ucraina. Cofondatorul ONG-ului rus Memorial este un simbol al luptei împotriva represiunii în Rusia lui Vladimir Putin. El apără memoria victimelor Gulagului, fiind laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022.
Mihail Hodorkovski, fostul oligarh, cândva cel mai bogat om din Rusia, a fost arestat în 2003 în avionul său privat. El a fost acuzat de fraudă pe scară largă, evaziune fiscală şi deturnare de bunuri. A fost condamnat la 14 ani de închisoare, sentinţă care a fost redusă în apel. Din decizia lui Vladimir Putin, a fost eliberat după zece ani şi a fugit în Occident.
În 2015, justiţia rusă a emis un mandat de arestare pe numele său pentru „organizarea de crimă şi tentativă de crimă împotriva a două sau mai multe persoane”. Această acuzație datează din 1998.