Ultimii opozanţi ai lui Putin sunt în închisoare sau în exil. Cine urmează după Navalnîi

Ultimii opozanţi ai lui Putin sunt în închisoare sau în exil. Cine urmează după Navalnîi Vladimir Putin. Sursa foto: Dreamstime.com

Vladimir Kara-Mourza, închis pentru „înaltă trădare”, Ilia Iașin, închis după ce a criticat ofensiva rusă în Ucraina, Oleg Orlov, cofondatorul ONG-ului dizolvat Memorial, riscă până la 5 ani de închisoare, iar Mihail Hodorkovski, este exilat. Evgueni Roizman, fostul primar al Ekaterinburgului, a scăpat la limită de închisoare.

Alexei Navalnîi, cel mai popular pozant al lui Vladimir Putin, a murit la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară din Arctica. El avea de ispășit o sentință de 35 ani, fiind condamnat de justiția rusă pentru presupuse acuzații de fraudă (2021) și acte de „extremism”.

De 24 de ani de când conduce cu Rusia cu o mână de fier, Vladimir Putin a redus la tăcere  aproape toți opozanții, unii fiind asasinați, alții condamnați în închisoare sau exilați. Cine sunt ei?

Opozanții lui Vladimir Putin, de la stânga la dreapta: Vladimir Kara-Murza, Ilya Yashin, Mikhail Khodorkovsky, Garry Kasparov.

Opozanții lui Vladimir Putin, de la stânga la dreapta: Vladimir Kara-Murza, Ilya Yashin, Mikhail Khodorkovsky, Garry Kasparov. Sursa Foto- Wikipedia Commons

Opozanții care au criticat „operațiunea specială” a lui Vladimir Putin în Ucraina

Vladimir Kara-Murza, închis pentru „înaltă trădare”, a fost găsit vinovat în aprilie 2023 de „înaltă trădare”, de răspândire de „informații false” și despre armata rusă. El ispășește în prezent  sentința de 25 de ani  într-o colonie penitenciară din Siberia.

Ne puteți urmări și pe Google News

A afirmat că a fost victima a două tentative de otrăvire, în 2015 și 2017.  În 2022, fostul jurnalist a câștigat premiul pentru drepturile omului Vaclav-Havel.

Ilia Iașin, închis după ce a criticat invazia rusă în Ucraina pe YouTube, a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare în decembrie 2022.  Oleg Orlov, cofondatorul ONG-ului dizolvat Memorial,  riscă până la 5 ani de închisoare  pentru că a denunțat de mai multe ori asaltul împotriva Ucrainei.

Cândva prietenii, acum dușmanii dictatorului Vladimir Putin

Mihail Hodorkovski, un miliardar în vârstă de 60 de ani, care a fost o vreme cel mai bogat rus din federație, a fost arestat în octombrie 2003. A fost acuzat de escrocherie la scară largă și evaziune fiscală. După ce a făcut închisoare 10 ani, a fost eliberat, iar în prezent, trăiește la Londra.

Evgueni Roizman, fostul primar al orașului Ekaterinburg, a fost condamnat la 14 zile de închisoare pentru că a distribuit pe rețelele sociale un videoclip care purta logo-ul Fundației Anticorupție a opozantului Alexei Navalnîi.

El a primit și o amendăp de 260.000 de ruble.

Kremlinul, simbol al totalitarismului putinist.

Kremlinul, simbol al totalitarismului putinist. Sursa Foto- Dreamstime

Campionul mondial la șah, exilat

Garry Kasparov, campionul mondial de șah, spune despre Vladimir Putin că  „nu se poate negocia cu un cancer”.

„Ca un cancer, Putin și elitele sale trebuie tăiate”, declara el în 2015, în timpul unei audieri la Senatul american, la cinci zile după asasinarea opozantului Boris Nemțov.

Cmpion mondial de șah are astăzi 60 de ani și trăiește în exil. El este președintele Fundației pentru Drepturile Omului (HRF), potrivit Le Figaro.