Vectorii distrugerii în masă au plecat de la bordul submarinului nuclear Vladimir Monomakh.
În general, pentru a demonstra fiabilitatea unei forțe de disuasiune nucleară este suficientă lansarea unei singure rachete balistice. Cu atât mai mult cu cât costul unei astfel de lansări este ridicat (spre exemplu, aproximativ 120 de milioane de euro în cazul rachetei balistice franceze M51).
Astfel, când marina rusă lansează o salvă de patru rachete balistice R-30 Bulava de către unul dintre submarinele sale nucleare lansatoare de rachete, aparținând clasei Borei, nu este vorba de a dovedi fiabilitatea sistemului, ci de a face o demonstrație de forță.
Ceea ce deja s-a întâmplat și în mai 2018 cu submarinul Iuri Dolgoruki. Cu repetiție, sâmbătă, de data aceasta fiind vorba de submarinul Vladimir Monomakh, scrie Opex 360.
„Astăzi, submarinul lansator de rachete strategice Vladimir Monomakh, aparținând flotei Pacificului, a lansat o salvă de patru rachete balistice Bulava ca parte a activităților sale de antrenament pentru luptă”, a declarat Ministerul rus al Apărării.
Submarinul a lansat cele patru rachete aflat în imersiune în Marea Ohoțk (în largul Siberiei). Rachetele au survolat teritoriul rus pentru a atinge poligonul de tir din Chizna, situat în peninsula Kanin, la bordul Mării Barents.
Rachetele Bulava au ieșit din apă la un interval de câteva secunde una de alta.
„Zborul rachetelor balistice Bulava s-a desfășurat în modul normal. Potrivit datelor confirmate de control obiectiv, focoasele rachetelor au ajuns cu succes într-o anumită zonă din poligonul Chizha”, s-a felicitat Moscova.
Într-un raport adresat președintelui Vladimir Putin, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat că lansarea de sâmbătă a încheiat exerciții la scară largă ale forțelor nucleare strategice ale Rusiei, care au început miercuri. Ca parte a acestor manevre, un alt submarin nuclear rus a efectuat, de asemenea, o lansare a unei rachete balistice din Marea Barents.
Operațiunile „Behemoth”
În realitate, marina rusă reia o practică pe care a inițiat-o în toamna anului 1969 cu submarinul K-140 (Project 667AM Navaga M) care a tras o salvă de opt rachete RSM-45 R-31 (din 12 aflate la bord) în două serii de patru, cu un scurt interval.
Douăzeci de ani mai târziu, ea a planificat așa-numitele operațiuni „Behemoth”.
Prima, realizată în 1989, a prevăzut lansarea a 16 rachete R-29RMU2 Layner de către submarinul K-84 Ekaterinburg (clasa Delta IV). Cu toate acestea, a șasea rachetă nu a putut fi lansată, din cauza unei scurgeri de combustibil.
Cea de-a doua a fost efectuată cu succes, în august 1991, de submarinul Novomoskovsk, acesta din urmă lansându-și cele 16 rachete în mai puțin de patru minute (la fiecare 14 secunde). Experiența nu a mai putut fi repetată după aceea, după implozia Uniunii Sovietice.
Patru submarine cu propulsie nucleară din clasa Borei se află la ora actuală în dotarea marinei ruse, ultimul care a fost admis în serviciu fiind K-549 „Cneazul Vladimir”.
În total, vor fi construite opt astfel de nave strategice. În ceea ce privește racheta Bulava, acest exercițiu își propune să demonstreze că este acum fiabilă, în condițiile în care dezvoltarea sa a fost laborioasă, cu nouă eșecuri din 20 de lansări, în perioada 2004 și 2014.
Foto: YouTube