Vlad Voiculescu și legătura lui cu Euthyrox. Exclusiv

Vlad Voiculescu și legătura lui cu Euthyrox. Exclusiv

Cineva își bate joc de bolnavii dependenți de Euthyrox, medicament indispensabil în afecțiunile tiroidei, iar autoritățile statului fie sunt depășite de problemă, fie sunt părtașe la crearea unei crize provocate, premergătoare unei noi afaceri comerciale. În toată această poveste cu lumini și umbre, un rol important îl joacă și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, cândva și el distribuitor de medicamente ”cu sacoșa” – cum a și fost prezentat în media, când a fost învestit în Guvernul Ciolș.

Vlad Voiculescu, lider PLUS și președinte de ONG, angrenat într-o acțiune de ”făcut rost de medicamente pentru populație”, activitate desfășurată în mediul on-line prin site-ul și pagina de Facebook ”Rețeaua”, a fost primul care a sărit cu acuzațiile la adresa Guvernului Orban, încă de la primele semnale că Euthyrox lipsește din farmacii. În luna martie, el a acuzat public Ministerul Sănătății de neimplicare și a găsit vinovații pentru lipsa pastilelor pentru tiroidă, importate din Germania.

Vinovații indicați de Vlad Voiculescu erau firmele de distribuție, care fac import și export paralel. Presa a mușcat momeala și articolele au început să curgă, mai ales că din ce în ce mai mulți pacienți se plângeau că nu găsesc Euthyrox, iar farmaciile, în ciuda tuturor asigurărilor venite de la Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului, reclamau că primesc o cantitate infimă, câteva cutii.

Așa cum am mai scris, indicarea firmelor care fac import-export paralel părea logică deoarece acestea importau medicamentul la un preț mic (conform legislației) și-l exportau într-o țară UE care practica un preț de 3-4-5 ori mai mare. Nu toată cantitatea, ci doar un procent din ea. Însă virulența cu care unii actori din piață acuzau aceste firme fără nicio dovadă, mi s-a părut suspectă. Și am început să aflu lucruri.

Astfel, am descoperit că acești distribuitori (care pot fi și importatori)  sunt cei mai monitorizați și controlați din lanțul comerțului cu medicamente. A recunoscut și ANM că toată activitatea lor este sub control, fiecare stoc de medicament fiind raportat zilnic și consemnat pe un portal gestionat de STS. Dacă ar vrea vreun distribuitor să facă vreun export de Euthyrox în această perioadă de criză ar putea? Răspunsul l-a dat  Anca Crupariu, purtător de cuvânt la Agenția Națională a Medicamentului, joi seară, într-o emisiune la RTV, după apariția articolului meu ”Afacerea Euthyrox, pas cu pas” din evz.ro

”Noi recunoaștem că această criză continuă pentru că echilibrul care s-a stricat la începutul anului a fost mai greu de restabilit. Consumul în ianuarie a fost cu peste 50% mai mare decât în lunile precedente. Ce înseamnă asta? Înseamnă că s-au depășit cantitățile livrate. S-a întâmplat ceva. Nu s-a vândut paralel. Au existat mai mulți factori, inclusiv o tendință spre mici stocuri ale pacienților. Nu putem numai noi să rezolvăm problema. Noi monitorizăm”, a declarat Anca Crupariu, purtător de cuvânt Agenția Națională a Medicamentului.

Deci ANM zice că nu s-a exportat paralel. Așa este, cu o singură excepție. În ianuarie, înainte de interdicția la export, s-a făcut o operațiune de 800 de cutii de Euthyrox (concentrație de 100) către o țară din UE. O nimica toată față de cerințele pieței românești, care înseamnă 150.000 de cutii importate lunar de la producătorul din Germania.

Dar să revenim la interesul lui Vlad Voiculescu în această criză care a inflamat societatea, fiind vorba de aproape un milion de pacienți care au nevoie de Euthyrox. În afară de capitalul politic pe care vrea să-l acumuleze din postura de ”bunul samaritean” care vrea să ajute bolnavii, Voiculescu își dezvoltă în mediul online o rețea de comercializare a medicamentelor.