Vitamina care aduce beneficii minții și memoriei la persoanele în vârstă

Vitamina care aduce beneficii minții și memoriei la persoanele în vârstă

Vitamine pentru memorie. Anumite vitamine și acizi grași încetinesc sau previn pierderea memoriei. Însă, pe măsură ce înaintăm în vârstă, capacitatea organismului de a asimila aceste vitamine scade. De aceea e indicat să apelăm la suplimente sau să consumăm mai multe alimente care le conțin. Studiile continuă să demonstreze că exercițiile fizice de rutină activează creierul, potrivit doctorulzilei.ro.

 

Iată ce vitamine îmbunătățesc memoria și capacitatea de concentrare:

Vitamina B12

Oamenii de știință au cercetat mult timp relația dintre nivelurile scăzute de vitamina B12 (cobalamină) și pierderea memoriei. Cu toate acestea nu există dovezi că un aport mai crescut decât doza normală ar avea efecte pozitive.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doza zilnică recomandată de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pentru majoritatea adulților – persoanele cu vârste peste 14 ani. Există și categorii de persoane care au nevoie de o doză puțin mai mare: femeile însărcinate – 2,6 micrograme; lăuzele și femeile care alăptează – 2,8 micrograme.

Deficitul de vitamina B12 apare cel mai frecvent la persoanele cu probleme intestinale sau stomacale sau la vegetarienii stricți. Riscul de deficit de B12 crește și odată cu înaintarea în vârstă, din cauza scăderii cantității de acid gastric.

S-a demonstrat, de asemenea, că metformina folosită în tratarea diabetului zaharat scade nivelul B12. Alte medicamente, cum ar fi inhibitorii pompei de protoni, medicamentele antiinflamatorii, cum ar fi prednisonul dar și contraceptivele, pot reduce nivelul de vitamina B12.

Ar trebui să puteți obțineți o cantitate suficientă de B12, în mod natural, deoarece se găsește în alimente precum peștele și carnea. Cerealele îmbogățite cu B12 sunt o opțiune bună pentru vegetarieni.

Cu toate acestea, persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cei care iau anumite medicamente sau persoanele cu acid scăzut la nivelul stomacului pot să nu absoarbă corect vitamina B12 din alimente și ar putea avea nevoie de un supliment alimentar pentru a menține un nivel adecvat.

Vitamina E pentru pacienții cu Alzheimer

Sursa foto: Dreamstime

Demență.Sursa foto: 194355491 / Alzheimer © Robert Kneschke | Dreamstime.com

 

Există unele dovezi care sugerează că vitamina E poate aduce beneficii minții și memoriei la persoanele în vârstă. Un studiu din 2014, a constatat că vitamina E în cantități mari poate ajuta pacienții cu Alzheimer care au forme ușoare și moderate de boală.

Participanții au luat doze de 2.000 de unități internaționale (UI) pe zi. Cu toate acestea, această cantitate poate fi nesigură pentru anumite persoane, potrivit dr. Gad Marshall de la Harvard Medical School.

O cantitate mai mare de 400 UI pe zi este deosebit de riscantă pentru persoanele cu boli cardiovasculare, în special pentru cele care folosesc anticoagulante. Unele studii au arătat că suplimentele de vitamina E pot crește riscul de cancer de prostată.

Indiferent de vârsta sau starea dvs., ar trebui să puteți obține suficientă vitamină E din alimente. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă sunteți interesat de cantități suplimentare. Deficitul de vitamina E este rar, deși poate apărea la persoanele cu diete cu conținut scăzut de grăsimi.

Vitamina se găsește în: nuci, semințe, uleiuri vegetale, legume, cum ar fi spanacul și broccoli.

Alte suplimente bune pentru creier

O cercetare din 2015 a constatat că administrarea de suplimente cu acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA) a dus la îmbunătățiri semnificative ale rezultatelor memoriei episodice la adulții cu probleme de memorie.

DHA este un tip principal de acid gras omega-3, iar EPA este altul. DHA și EPA sunt cele mai concentrate în pești, cum ar fi somonul și macroul.

Alte metode pentru îmbunătățirea memoriei

Pentru tineri și vârstnici, este important să obțină toți nutrienții necesari din alimentele pe care le consumă. Suplimentele pot ajuta în caz unuor deficite, dar e important să întrebați medicul înainte de administrarea oricărui supliment.

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase și mai hrănitoare pentru că: se bazează pe consumul crescut de legume; limitează consumul de carne roșie; încurajează consumul de pește; se bazează pe folosirea uleiului de măsline.

Dietele care sunt similare cu dieta mediteraneană includ dieta MIND, precum și dieta DASH (abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea). S-a constatat că ambele  reduc apariția bolii Alzheimer.

Studiile continuă să demonstreze că exercițiile fizice de rutină activează creierul. Acest lucru poate duce la îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive pe termen lung, scrie doctorulzilei.ro.