Viruși străvechi descoperiți în gheață. Oamenii de știință nu au mai întâlnit așa ceva. VIDEO

Viruși străvechi descoperiți în gheață. Oamenii de știință nu au mai întâlnit așa ceva. VIDEO

Oamenii de știință au descoperit mai mult de 30 de viruși congelați într-un bloc de gheață, cei mai mulți necunoscuți până în prezent.

Un grup de oameni de știință au descoperit mai mulți viruși străvechi, congelați, în două probe de gheață prelevate din Platoul Tibetan din China. Majoritatea dintre aceștia sunt necunoscuți și nu seamănă cu nimic din ceea ce știau cercetătorii, după cum relatează USA Today.

Informațiile au fost publicate în revista Microbiome și, conform oamenilor de știință care au colectat probele în anul 2015, virușii care au fost prinși în gheață datează de cel puțin 14.400 de ani.

„Acești ghețari s-au format treptat și, împreună cu praful și gazele, au fost depuși și mulți, mulți viruși în acea gheață”, a declarat Zhi-Ping Zhong, autor principal și cercetător la Centrul de Cercetări Polare și Climatice Byrd de la Universitatea de Stat din Ohio.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ghețarii din vestul Chinei nu sunt bine studiați, iar scopul nostru este să folosim aceste informații pentru a reflecta mediile din trecut. Și virușii fac parte din aceste medii”, a precizat omul de știință.

 

Cei mai mulți viruși nu sunt cunoscuți

Astfel, în urma analizei probelor de gheață, oamenii de știință au găsit codurile genetice pentru 33 de viruși. În cazul a patru dintre acestea s-a stabilit că fac parte din familiile de viruși care infectează de obicei bacteriile. În celelalte cazuri este vorba despre viruși care nu au mai fost identificați până în prezent.

Grupul de cercetare nu crede că virușii descopriți în gheață provin de la animale sau oameni, ci din plante sau din sol. Oamenii de știință au spus că aproximativ jumătate dintre ei au supraviețuit din cauza gheții.

„Sunt viruși care ar fi prosperat în medii extreme. Aceste viruși au semnături de gene care îi ajută să infecteze celulele din medii reci și să supraviețuiască în condiții extreme”, a spus Matthew Sullivan, coautor al studiului și director al Centrului de Știință al Microbiomilor din Ohio.

Tehnologia va putea fi utilizată și la cercetările de pe Marte

Sullivan a spus că tehnologia utilizată pentru a studia microbii și virușii din interiorul gheții va fi utilizată și la căutarea unor secvențe genetice similare în alte medii extreme, posibil pe Marte.

Autorul principal al studiului, Lonnie Thompson, a declarat că descoperirea virușilor din ghețari îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă modul în care aceștia reacționează la schimbările climatice.

„Știm foarte puțin despre viruși și microbii din aceste medii extreme și despre ceea ce se întâmplă de fapt acolo. Documentarea și înțelegerea acestui lucru sunt extrem de importante”, a spus Thompson.