Viruşi despre care nu s-a auzit niciodată, descoperiţi într-un ghețar tibetan

Viruşi despre care nu s-a auzit niciodată, descoperiţi într-un ghețar tibetan

Omenii de ştiinţă au descoperit într-un gheţar aflat în nord-vestul platoului tibetan, China, mai multe tipuri de virusuri, unele dintre ele necunoscute

Oamenii de știință au analizat două mostre de gheață din acest ghețar tibetan unde au  descoperit  28 de grupuri de virusuri despre care nu s-a mai auzit niciodată.

Studierea acestor virusuri îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă ce tipuri de virusuri au proliferat în diferite condiţii de climă şi de mediu, de-a lungul timpului, conform unui studiu care nu a fost încă verificat în regim peer-review şi a fost postat în arhiva bioRxiv la 7 ianuarie.

Topirea gheţarilor ar putea elibera agenți patogeni în mediu şi ar contamina

“În cel mai nefericit scenariu, această gheaţă se va topi iar virusurile vor fi eliberate din nou. Dacă acest lucru se întâmplă, este mai bine să ştim cât mai multe despre aceste virusuri”, conform cercetătorilor. Studierea microbilor păstraţi în gheaţă poate fi o provocare pentru ştiinţă pentru că este extrem de uşor să contaminăm mostrele extrase din gheaţă cu bacterii moderne. Din această cauză, cercetătorii au creat un nou protocol pentru astfel de situaţii.

În acest caz, cele două mostre extrase din gheţarul Guliya au fost colectate în anii 1992 şi respectiv 2015, pe când nu existau măsuri speciale pentru prevenirea contaminării lor. În aceste condiţii, exteriorul mostrelor de gheaţă a fost contaminat, dar interiorul lor a rămas neatins. Pentru a ajunge la interiorul mostrelor, cercetătorii au folosit un fierăstrău sterilizat pentru a tăia felii cu grosimea de 0,5 centimetri din stratul exterior de gheaţă. Apoi, ei au spălat mostrele rămase cu etanol şi au topit încă un strat de 0,5 centimetri. În cele din urmă, au îndepărtat încă 0,5 centimetri din mostre prin spălare cu apă sterilă.

Ce au descoperit cercetărorii după aceste operaţiuni

Astfel, cercetătorii au ajuns la straturile necontaminate ale mostrelor de gheaţă şi au putut descoperi noile tipuri de organisme virale. Ei au descoperit în total 33 de grupuri de virusuri în mostrele de gheaţă, dintre care 28 de grupuri necunoscute de ştiinţă. “Microbii din cele două mostre sunt foarte diferiţi între ei, ceea ce înseamnă că trăiau în condiţii foarte diferite de climă în momentul în care au rămas prinşi în gheţar”.

Topirea gheţarilor ar putea avea un impact devastator pentru omenire

Pe măsură ce schimbările climatice topesc ghețarii din întreaga lume, aceste „arhive” virale ar putea fi pierdute devenind totodată extrem de periculoase, au remarcat cercetătorii.  Studierea virusurilor străvechi „deschide o fereastră spre genomurile virale şi ecologia lor şi pune în evidenţă impactul acestora asupra abundenţei de grupuri microbiene”,  conform celor relatate de Live Science.