Premierul i-a numit "autişti" pe unii europarlamentari. Asztalos Csaba a declarat, luni seară, la Digi 24, că la votul din CNCD el a fost singurul care a apreciat că Dăncilă a depăşit limitele libertărţii de exprimare, având în vedere calitatea de demnitar, dar şi faptul că exprimarea acesteia a fost în sens peiorativ.

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis, luni, că premierul Viorica Dăncilă nu a discriminat atunci când i-a comparat pe europarlamentari cu autiştii, votul fiind 7-1, singurul vot împotrivă aparţinându-i preşedintelui CNCD, Asztalos Csaba.

 

Asztalos Csaba a declarat, luni seară, că el a avut opinie separată având în vedere faptul că Viorica Dăncilă este demnitar public, iar astfel de declaraţii făcute de un demnitar public reprezintă un semnal negativ în societate. 

 

"Am considerat că declaraţia doamnei premier depăşeşte limitele libertăţii de exprimare având în vedere calitatea de înalt demnitar, dar şi faptul că această exprimare a fost folosită în sens peiorativ şi aduce atingere demnitătii umane a persoanelor afectate de autism şi familiilor acestor persoane, care se confruntă cu stigmatizarea copiilor. În societate este un discurs de ură şi această etichetare, venind de la un înalt demnitar, este un semnal negativ"; a declarat preşedintele CNCD.

 

El a apreciat că s-ar fi impus o minimă sancţiune, respectiv un avertisment.

"Am apreciat că s-ar impune o minimă sancţiune, un avertisment. Nu putem spune că doamna premier a fost de rea credinţă, si-a cerut scuze (…), s-a întâlnit cu asociaţiile copiilor afectaţi (…) Am rămas în minoritate. Am fi avut ocazia să le transmitem formatorilor de opinie şi mai ales politicienilor să fie mai riguroşi în exprimarea publică şi să evite astfel de etichetări", a adăugat Asztalos Csaba.

 

Premierul Viorica Dăncilă a susţinut în urmă cu două săptămâni, la Antena 3, că vrea să aibă o abordare transparentă cu liderii europeni şi că Monica Macovei a făcut mult rău României prin atitudinea ei şi prin faptul că "şi-a pârât propria ţară" în Parlamentul European, cerând, referitor la legile Justiţiei, să fie judecată de alte 27 de ţări. Premierul i-a catalogat drept "autişti" pe cei care "dezinformează UE, în ciuda faptului că stiu adevărul".

 

Preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa, Ana Dragu, a criticat, într-o postare pe Facebook, afirmaţia premierului Viorica Dăncilă, afirmând că postarea sa poate fi considerată o sesizare către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru a lua măsurile impuse de lege într-un astfel de caz. 

A doua zi, premierul Viorica Dăncilă şi-a cerut scuze, prin intermediul unui comunicat de presă, pentru declaraţia pe care a făcut-o, iar în aceeaşi zi CNCD a anunţat că va organiza în 20 februarie audierea acesteia. CNCD preciza că în această speţă va fi citat şi moderatorul emisiunii, Mihai Gâdea.