Violența în familie. La fiecare două zile, apare un caz de agresiune sexuală asupra unui minor

Violența în familie. La fiecare două zile, apare un caz de agresiune sexuală asupra unui minor Sursa foto: Arhiva EvZ

Violența în familie a ajuns deja la cote alarmante în ultimiii ani. Lipsurile legislației și comoditatea instituțiilor statului, dar și lipsa educației, fac ca abuzurile și violența în familie să fie pe primele locuri în infracțiunile comise cu violență

Conform unor statistici, publicate recent de Asociația ANAIS, la fiecare două zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată, agresată sexual sau supusă unui act sexual de un adult din familie, iar la fiecare patre zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată în familie. Datele mai arată că în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie.

Jumătate din cereri, refuzate

Studiile prezentate de instanțe, Poliție, și citate de ANAIS, mai arată că, în perioada 2012- 2016, la instanțele de judecată s-au depus în total 15.313 de cereri pentru emiterea ordinelor de protecție. Cele mai multe, aproximativ o treime, s-au înregistrat în anul 2016 (5.132 de cereri), prin urmare fenomenul este în creştere. Instanţele de judecată au admis cererile, parţial sau total, în mai puţin de jumătate dintre cazuri (43%), astfel încât în perioada 2012-2016 au fost emise 6.538 de ordine de protecţie la nivel naţional. Reclamanții care solicită ordine de protecție sunt în majoritate covârșitoare femei (88%). Bărbaţii reprezintă 7% dintre reclamanţi, iar în 3% din cereri reclamanţii au fost femei şi bărbaţi (de exemplu, părinţii agresaţi de fiul major).

Ne puteți urmări și pe Google News

Ordinul de protecție provizoriu

Într-o carte publicată recent, Asociației ANAIS a decis strângerea de semnături pentru schimbarea radicală a legislației în acest domeniu. Astfel, acum o săptămână, la lansarea cărții, „Violenţa în familie. Practică judiciară comentată”, ANAIS a propus introducerea ordinului de protecție provizoriu, care, după caz, să fie emis pe loc de către agentul de poliție, fără să se mai ajungă în instanță. „Este foarte important ca în legislație să fie introdus ordinul de protecție provizoriu, care urmează să fie emis pe loc de către agentul de poliție ce constată săvârșirea unor acte de violență domestică și să fie înăsprită pedeapsa pentru încălcarea ordinelor de protecție, astfel încât procurorul să poată dispune reținerea agresorului”, a declarat Giulia Crișan, avocat.