Editura Evenimentul si Capital

Vinerea neagră pentru Dan Voiculescu: Un deceniu de închisoare

14-08/voiculescu_3-465x390
Autor: | | 32 Comentarii | 3153 Vizualizari

Doi judecători au decis pedeapsa maximă și confiscarea întregii averi pentru fostul mogul media. Ziua de ieri a adus pentru lotul Voiculescu 67 de ani de închisoare.

"În temeiul Legii... condamnă pe inculpatul Voiculescu Dan la pedeapsa de 10 ani închisoare”. De acestă frază a fugit șase ani Dan Voiculescu. Până ieri, când judecătorii Camelia Bogdan și Alexandru Mihai Mihalcea au dat verdictul final în procesul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Cinci ani după executarea pedepsei, mogulul media nu are voie să fie ales în funcții publice sau să dețină firme ori să facă afaceri. Pentru a acoperi prejudiciul imens de 60 de milioane de euro, instanța a pus sechestru și a confiscat tot ce a găsit pe numele familiei Voiculescu. Inclusiv sediile televiziunilor care au fost construite pe terenurile fostului institut de cercetare au fost confiscate și puse la dispoziția statului. Cei doi judecători au mai hotărât ca de la fiicele sale, Camelia și Corina Voiculescu, să fie confiscate acțiunile GRIVCO donate de tatăl lor.

Cât va sta închis

Potrivit legislației în vigoare, la cei 68 de ani ai săi, Voiculescu va executa doar o treime din pedeapsă. Cu puțin noroc și după publicarea unor „lucrări științifice” din spatele gratiilor, Voiculescu poate ieși din închisoare în vara lui 2017. Între timp, la această pedeapsă se pot aduna altele. Voiculescu este trimis în judecată în dosarul șantajului practicat de Antena3 asupra RCS-RDS și este cercetat sub control judiciar în alt caz de șantaj, cel al sponsorizărilor „forțate” pentru a nu determina campanii media împotriva mai multor companii. Dacă va fi găsit vinovat și în aceste dosare, pedepsele se vor contopi și va rezulta una mai mare, stabilită de judecători.

O altă lovitură dispusă de instanță reprezintă returnarea chiriilor încasate de familie de la Romtelecom. Fosta firmă de comunicații a statului a avut mai mulți ani sediul în blocul turn construit de Voiculescu pe terenul ICA. A primit mai mulți ani, milioane de euro chirie, bani care trebuie acum returnați.

Recuperarea pagubei

Bunurile confiscate vor fi valorificate de ANAF, iar clădirile vor fi vândute sau închiriate. Sub sechestru rămân și bunurile celorlalți 11 inculpați din dosar, dar cele mai multe se află în dreptul numelui lui Voiculescu.

În același timp, judecătorii au mai decis ca șeful DNA, Laura Kovesi, împreună cu inspectorii financiari să descopere alte bunuri și conturi ale familiei Voiculescu. După inventariere, ele vor fi propuse pentru confiscare judecătorilor de la Curtea de Apel București. Instanța a aplicat în acest caz principiul confiscării extinse, astfel încât bunurile pot fi confiscate de stat dacă se consideră că provin din săvârșirea de infracțiuni. Verificările se vor extinde inclusiv asupra conturilor din străinătate ale condamnatului Dan Voiculescu.

Expertize devastatoare

În acest moment, Dan Voiculescu mai are la îndemână două căi extraordinare de atac: contestația în anulare și recursul în casație. Ambele sunt judecate de instanța supremă. Acestea pot fi admise numai dacă se constată grave abateri de procedură, lucru aproape exclus, având în vedere că a fost condamnat de două instanțe de judecată.

În cauză au avut loc mai multe expertize care au confirmat spusele DNA: în urmă cu un deceniu, Dan Voiculescu a pus mâna pe un teren de 3,6 hectare și mai multe clădiri în zona Băneasa cu suma modică de 100.000 de euro. Valoarea reală a proprietăților cumpărate de Voiculescu este de 60 de milioane de euro. La aceste expertize au participat inclusiv specialiști plătiți de fostul mogul media.

Funcționarii statului care au plătit cu libertatea pentru propășirea lui Felix

Considerat capul întregii afaceri prin care a obținut un teren extrem de valoros în centrul Capitalei, Voiculescu a primit cea mai mare pedeapsă, adică zece ani închisoare. Tribunalul a fost mai indulgent și l-a condamnat anul trecut doar la 5 ani. Complicii săi, unsprezece la număr, au fost condamnați și ei la pedepse grele.

Gheorghe Mencinicopschi. Fostul director al ICA și cel care a participat alături de Grivco la un simulacru de licitație publică a primit opt ani de închisoare și i s-a pus sechestru pe casa din Otopeni. La instanța de fond, nutriționistul de casă al trustului Intact primise „doar” șase ani. A fost condamnat pentru abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Sorin Pantiș. Fost ministru și, ulterior, director în cadrul Grivco a primit o condamnare de șapte ani. La Tribunal primise doar șase ani. Sorin Pantiş a fost acuzat de complicitate la stabilirea unei valori diminuate a institutului faţă de cea reală şi fals în înscrisuri.

Corneliu Popa. Fostul director al Agenției Domeniilor Statului (ADS) a fost condamnat la opt ani de închisoare. Cinci ani după pedepsă nu are voie să ocupe funcții publice. A fost acuzat de stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate a bunurilor aparținând statului.

Mircea Badea a jignit-o in ULTIMUL HAL pe Viorica Dancila! Asa ceva nu s-a mai intamplat! Ce a putut sa zica realizatorul TV

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI