Vine prăpădul în România! Un angajat din 3 va fi concediat. Previziuni sumbre ale specialiştilor

Vine prăpădul în România! Un angajat din 3 va fi concediat. Previziuni sumbre ale specialiştilor Sursa: arhiva EVZ

Sunt mari probleme pe piața muncii din România, din cauza facturilor foarte mari. A început lupta pentru supraviețuire a IMM-urilor și urmează concedieri.

Creșterea alarmantă a facturilor, la energie electrică și gaze, dar și mărire prețurilor la carburanți, creează haos în România. Sunt mari probleme nu numai pentru utilizatorii casnici, ci și pentru IMM-uri. Administratorii multor afaceri de nivel mic șui mediu sunt nevoiți să facă disponibilizări pentru a-și ține firmele pe linia de plutire.

Facturile uriașe la energie zdrobesc multe afaceri din România

Sunt cazuri în care unii patroni amână investițiile, nu mai fac față cu plata salariilor la zi sau își închid afacerile. Iată ce spune un fost barman, care a fost concediat după ce în ultimii doi ani a lucrat într-un restaurant din orașul Baia Mare. Acum, el ia în calcul să plece din țară, dacă își va găsit de muncă în străinătate.

„Șefii mei aveau factura la gaz și de 200 de milioane, și din cauza asta nu au putut să își țină toți angajații. Eu o să mă reorientez, mă întreb ce o să facă alții care chiar stau într-un loc de muncă, și cum își cresc copiii”, a spus Marin Moiș pentru Digi 24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Multe investiții pe termen determinat vor fi amânate

După cum arată un sondaj realizat de Consiliul Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România, 1 din 3 antreprenori va reduce, în perioada următoare, numărul de angajați. 76% dintre respondenți au spus că vor amâna investițiile pe termen determinat, în timp ce 8% intenționează chiar să-și închidă firma. În ceea ce privește disponibilizările, odată cu triplarea facturilor la utilități, 11% dintre antreprenori anunță concedieri importante.

Proprietarul unui restaurant, Sorin Orzac, a vorbit concret despre factura care îi zdrobește afacerea. „Dacă aveam o factură de 7-8.000 de lei, acum avem 25.000. A trebuit să renunțăm la undeva la 10% din personal, pentru că adunate, toate cheltuielile nu ne mai permiteau să fim profitabili.”

Sunt unii patroni care se chinuie să nu concedieze angajați, dar au scumpit produsele

Un alt antreprenor, Gavril Petruș, reprezentantul unei brutării, spune că de concediat nu se pune problema. Dar prețul produselor finite a crescut deja, pentru a amortiza facturile uriașe. „Concedierea, nu se pune problema, că oricum găsești greu specialiști. Noi tocmai am crescut prețul, asta e... a doua oară”, a spus Gavril Petruș pentru sursa citată.